2/8/23

Acceptar la nostra naturalesa programada ens pot permetre obrir escletxes en la matrix

© L’ÉSSER HUMÀ, UN SOFISTICAT ALGORITME          


El món tecnològic en què vivim està canviant radicalment les formes de relacionar-nos, pensar, crear, estimar,  treballar i ens planteja grans reptes respecte a la nostra identitat. L’algoritme i la Intel·ligència Artificial ja no són visions de ciència-ficció, sinó una realitat ben tangible. Així en aquest món de les xarxes socials, la virtualitat, la robòtica i el poder de les dades i la informació, ens cal encarar el punt de vista ètic. Perquè com a humans, la vida ha de poder ser ordenada comptant amb l’ètica. L’ètica algorítmica -
Francesc Torralba

Avui en dia aquesta paraula -algoritme- sura per tot arreu i és lògic perquè és al darrera de quasi tot, governant-ho amb unes directrius concretes.

Entenem per algoritme un conjunt d’operacions o instruccions que s’han de seguir una darrera l’altra. El seu objectiu és resoldre un problema, obtenir un resultat determinat.

El tema està envoltat d’una comprensible polèmica per l’abast que va agafant en la vida de les persones que semblen estar supeditades -per bé o per mal- al control d’aquesta tecnologia anomenada intel·ligència artificial.

Fa uns anys ja se’n va començar a parlar, centrada en l’aparició dels robots. En aquest cas es tracta de ginys mecànics amb certes prestacions automatitzades que van des dels dispositius de detecció de fums que disparen una alarma fins als artefactes que reconeixen la veu humana i actuen en conseqüència segons les aptituds per a les que han estat dissenyats.

La informàtica és la base de tota aquest ventall de possibilitats que augmenta exponencialment i comença a preocupar a la gent que veu perillar el seu propi sentit humà si tot esdevé controlat i a més manipulat de forma antinatural en accedir al cos humà amb implants i connexions electròniques.

Si bé aquesta darrera faceta és controvertida perquè suposa el control extern de la persona, ens podem plantejar quelcom bastant decebedor per la nostra pròpia autoestima i és que, ben mirat, l’ésser humà no deixa de ser tot ell un sofisticat algoritme!

Ens indignem i espantem davant el què sembla una invasió de l’espai humà per la tecnologia, tot pensant que perdrem la nostra autonomia de vida...

No és per justificar res, però ens cal ser conscients que la nostra vida està “automatitzada de sèrie”. Tot el cos intern funciona pel seu compte, sense la nostra intervenció conscient.

I ja que parlem de consciència... les nostres emocions, sensacions i experiències vitals estan sotmeses a unes interpretacions internes subconscients que ens hi fan reaccionar de manera determinada segons la nostra “educació cultural” (o programació)

El nostre cervell processa (tal com un ordinador programat) tot allò que li arriba seguint unes pautes “apreses” o “innates” que també són fora de l’abast del nostre conscient. D’altra banda, la nostra ment és tot un “programari de sèrie” aplicat a la nostra supervivència en la vida.

Amb això no vull dir que dins la persona tot sigui programat i no hi hagi espai per a una certa autonomia. Aquí és on entraríem en els aspectes de l’ànima i l’esperit que és terreny de les creences i per tant són qüestions especulatives.

Tornant al tema inicial, hem d’admetre que les nostres funcions estan definides i automatitzades (pel nostre bé) i si entrem en l’àmbit de la llibertat o el lliure albir, també hem de reconèixer les mancances que s’hi donen.

La nostra vida està governada per la ment (el cervell) i les emocions (el cor). La consciència present en nosaltres, és l’observador i el jutge dels processos. Les decisions voluntàries que prenem són la conseqüència d’aquest judici basat en unes premisses apreses, per tant tornem al camp dels algoritmes.

Ser valents i acceptar la nostra naturalesa “programada” ens pot donar marge per a obrir escletxes en aquesta “matrix” on estem integrats i aspirar a conèixer nivells de realitat diferents (millors?)

En qualsevol cas el que no hem de fer és amargar-nos la vida en descobrir aquesta situació de sotmetiment a quelcom que ens governa (directa o indirectament).

Ser-ne conscients és el primer pas per mirar de sortir-ne si podem (o si volem!)

O així m’ho sembla

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 2 d’agost del 2023    

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html


No hay comentarios: