16/7/24

Tu ets l’amo de decidir quina línia vols seguir a la vida, què vols ser i com vols ser

© APRENENT A SER LLIURES           

Si volem ser lliures, hem de decidir-ho i n’hem d’aprendre

Sabem què vol dir ser lliures? Per a simplificar-ho podríem dir que és una decisió i com a tal té les seves conseqüències

Ens omplim molt la boca amb la paraula llibertat potser sense saber-ne gaire bé les connotacions i obligacions, ignorant-ne les implicacions que demana.

Sembla que sigui un dret inalienable quan el què suposa no és res més que una opció (com tantes altres a la vida) amb els seus avantatges i els seus inconvenients.

Des de que naixem no fem res més que aquest aprenentatge que anirem assolint gradualment, des del bressol fins a la tomba. Un camí que cadascú fa de la millora manera que sap o que pot.

Quan som petits el què volem sobre tot és seguretat. El tema llibertat no es presenta fins a l’adolescència en què pensem en emancipar-nos i fer la nostra, encara que molts cops sense renunciar a l’aixopluc patern.

Voler ser lliures és una aspiració, sembla que consuetudinària, de l’ésser humà que hi esmerça forces energies malgrat que de vegades desencaminades.

Com tot a la vida, té un preu que podríem explicitar amb l’equació llibertat vs seguretat que són oposades: més llibertat menys seguretat i viceversa. Les dues coses són incompatibles

I és que tot està molt ben muntat, molt ben pensat. Tot té la seva finalitat per a l’estructura de la vida que es basa en l’equilibri entre totes les coses

Ningú ho té tot, sempre li quedarà algun aspecte penjat, però tots tenim alguna cosa de valor per aportar al conjunt que ens fa únics i la forma de manifestar-ho és des de la llibertat.

Retornant al concepte en qüestió, alguns el valoraran prou com per assumir-ne els seus reptes. D’altres hi renunciaran per a recloure’s en la seguretat, anorreadora però còmoda.

Així que el dilema no és tenir llibertat o no tenir-ne, sinó voler-ne tenir i per això cal estar disposat a pagar-ne el preu corresponent

Tots els drets tenen la seva contrapart de les obligacions i així el plantejament vital resulta just i a l’abast de tothom que es cenyeix a aquesta llei

Es tracta de comprometre’s fins allà on vulguem per assolir el què ens interessi, en l’avinentesa que hi entra tot: diners, salut, alegria, amor, benestar, pau... qualsevol aspecte hi està supeditat

El refranyer sempre tan savi ho diu ben clar: El que algo quiere, algo le cuesta. I no hi ha d’altra, o sigui que ja ens ho podem anar rumiant i decidir les opcions que més ens convinguin.

En aquests temps tan confusos en què a tota hora ens miren d’enterbolir capgirant el significat de tants conceptes i paraules, val la pena agafar-se als esquemes bàsics que van més enllà d’ideologies, modes o interessos: El què sembres recolliràs o tal faràs tal trobaràs.

Tu ets l’amo de decidir quina línia vols seguir a la vida, què vols ser i com vols ser. Ningú te’n podrà privar del què penses i sentis, altra cosa és com ho podràs fer, però aquesta és la raó de ser aquí: Experimentar, aprendre, avançar, gaudir... sempre des de l’encert o l’errada.

O així m’ho sembla

__________________________________________________________________________________

Joan Martí - elcamidelavida@gmail.com - 16 juliol 2024

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR: https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

Versió en castellà en aquest enllaç: https://masacriticaconsciente.blogspot.com/

 

 

No hay comentarios: