26/9/11

TERRITORIS SERENS, UNA ATRACTIVA PROPOSTA


Què és un Territori Serè?  www.territoriserens.cat/

Els anomenats Territoris Serens que estan impulsant els ajuntaments i les entitats locals de les comarques naturals del Lluçanès, el Moianès i alguns municipis de l'Osona són un projecte que busca "desenvolupar el territori pensant amb la gent que hi viu" i que suposa una adaptació catalana en clau territorial dels principis dels moviments Cittaslow i Slow Cities.
Territoris Serens són aquells que aposten per un model de desenvolupament centrat en la gent que hi viu, potenciant la participació i el dinamisme dels agents i recursos propis i fent de la "serenitat" un paradigma de l'estil de vida que s’hi persegueix.

Actualment els Territoris Serens estan conformats pel municipis del Cabrerès, Moianès, Vall del Ges, Orís i Bisaura i el Lluçanès que aglutina 33 petits municipis i aproximadament 25.000 persones.

L'escenari: un estil de vida serè

Un estil de vida serè com el que es promou en els Territoris Serens es fonamenta en l’absència o la minimització de tensions sobre les persones i sobre la societat local. És per això que l’escenari que ha de configurar aquest model té les seves bases en:

- Un entorn que no pressiona físicament ni psicològicament, amb una gran qualitat ambiental i paisatgística, amb un urbanisme racional i integrat que atorgui una especial importància al tractament dels espais oberts però també a l’espai públic en els entorns més urbanitzats.

- Unes xarxes de relacions socials de proximitat fortes que, basades en la cooperació i el suport mutu, puguin contribuir a donar resposta a aquelles necessitats del territori que ni el sector públic ni el privat per sí mateixos siguin capaces de satisfer.

- Una nova valorització personal i col•lectiva de la variable temps, en la que es tinguin en compte els seus diferents usos i la importància per a la construcció del capital social local i del benestar de la població de la optimització en les relacions entre temps de treball, temps personal i familiar i temps per a la comunitat.

- L’aprofitament del capital territorial en clau de desenvolupament humà, més enllà de la simple obtenció de benefici econòmic, promovent l’ús dels recursos locals de manera que sempre s’hi obtinguin altres tipus de benefici (ambiental, social, educacional, etc.) i amb la participació d’empreses i organitzacions compromeses amb els plantejaments de la responsabilitat social territorial.

- Uns processos de producció arrelats a la cultura del territori, que siguin capaços de treure profit dels seus coneixements, tradicionals i nous; que trobin les millors aplicacions de les seves habilitats específiques i que mantinguin viu el seu ric i variat patrimoni .

- Una actitud de convivència i obertura a nivell intern i extern, en un territori acollidor que facilita la integració de les persones nouvingudes i ofereix els seus atractius a les persones visitants, i que es troba disposat per a la cooperació i el treball en xarxa amb aquells altres territoris d’arreu del món amb els que comparteix inquietuds, necessitats i valors.

- Uns processos de decisió col•lectiva que se sustenten en el diàleg, el debat i la gestió del conflicte, tant pel que fa als afers estrictament locals com als que comporta la relació amb altres territoris i amb altres instàncies que puguin prendre decisions de manera externa però amb impacte en el territori.
http://www.territoriserens.cat/que/index.php
http://www.territoriserens.cat/assets/plugindata/poola/07presentacioterritorisserens.pdf

No hay comentarios: