4/7/14

Ajuda a fer més viable que els pagesos i ramaders visquin de la seva feina

OPCIONS "De proximitat"

Us està arribant a casa aquest dies el nou número d'Opcions. Aquesta vegada, al Quadern ens hem centrat en el consum d'aliments de proximitat, entesa aquesta tant en el sentit geogràfic –productes locals– com en el comercial: venda directa del productor al consumidor, o a través d'un sol intermediari.
--> Ajuda a fer més viable que els pagesos i ramaders visquin de la seva feina sense estar amb l’ai al cor dels vaivens del mercat o de la política.
--> Comprant productes a través de cadenes curtes compartim en certa mesura responsabilitat amb la nostra pagesia i enfortim l’economia local.
--> Agrobotigues de cooperatives agràries, carnisseries amb vocació local, cistelles setmanals a domicili, mercats de pagès, cooperatives de consum... A la Guia Pràctica hi donem un centenar d’iniciatives i recursos, però n’hi ha moltíssimes més! N'estan sortint com bolets.
--> A través d'aquests canals podrem comprar sobretot aliments produïts localment. En canvi, als canals convencionals és poc probable trobar-n'hi, mirem per exemple d'on vénen les verdures que passen per Mercabarna, que abasteix les botigues de queviures, els mercats municipals i les cadenes petites de súpers:


--> Alerta, que no és local tot el que ho sembla! Un producte local pot haver requerit matèries primeres globals, per exemple el pinso per al bestiar. I la fruita fora de temporada sol venir de l'estranger.
Altres continguts d'aquest número 46:
·    Món en Moviment: Telefonia cooperativa, victòries antifracking, campanya per posar fre a la pobresa energètica...

·    Una conversa amb Ada Colau i Gala Pin, dues amigues amb un paper important en un dels moviments socials més interessants de les últimes dècades –la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca– que tenen una mirada inspiradora i brillant sobre l'actual moment políticosocial.

·    Els Balanços Socials de l'economia solidària: a més de valorar el funcionament intern de les empreses o organitzacions, proporcionen una eina per visibilitzar les opcions empresarials que tenen com a valors centrals l'equitat i la sostenibilitat. Actualment està oberta la campanya de Balanç Social d'aquest any, teniu més informació aquí.

Al número anterior, dedicat a la mobilitat en bici, havíem anunciat que en aquest hi hauria un article sobre la bicicleta com a vehicle: quin tipus em convé més, com en puc trobar de segona mà... Per raons de coordinació entre les diferents tasques que fem ens ha anat més bé programar aquest article per al número vinent. Allà el trobareu, abans de les vacances d'estiu.
Que disfruteu aquest número!

No hay comentarios: