26/8/24

Tot plegat un bon feix de plaers que, de tenir-los tan a ma, ens passen desapercebuts

© INVENTARI DELS PLAERS DE LA VIDA

No costa gaire fer aquest inventari perquè tenim molt de ‘material’ a l’abast.

Al món disposem de tres elements bàsics: terra, aigua i aire que ens donen servei i alhora plaer. Els mateixos elements ens proporcionen el què necessitem i un plus de plaers que ens cal reconèixer.

L’aigua ens sadolla alhora que ens refresca, ens hidrata i ens relaxa (pensem sinó en un bon bany sigui al mar, a la piscina o en qualsevol indret on el líquid element és present.

L’aire és el nostre ingredient vital. La seva inhalació ens manté vius i si practiquem la respiració conscient, ens calma i assossega.

La terra és la que ens sosté, la que ens ofereix els seus fruits. La terra alimenta tot el què ens envolta formant la biosfera que conté tota la vida d’aquest món.

Aquí caldria afegir-hi un element primordial: el sol. Sense ell poca cosa podríem fer perquè és l’energia que tot ho mou, tot ho escalfa, tot ho il·lumina.

Pel que fa al nostre propi cos, comptem amb el cor, que a més del seu servei específic de bombejar la sang que rega tots els nostres òrgans, ens fa de caixa de ressonància de les emocions i sentiments.

Tenim els nostres cinc sentits: la vista, l’oïda, l’olfacte, el gust i el tacte cada un amb les seves qualitats que són la nostra comunicació amb l’entorn en el que ens interrelacionem. Paga la pena aturar-nos-hi una mica i valorar-ne la seva importància:

- La vista ens permet admirar la bellesa que ens envolta

- Amb la oïda podem gaudir d’una bella simfonia i dels sons de la natura

- L’olfacte ens ofereix de copsar les múltiples i delicioses aromes

- En el gust s’hi aplega la possibilitat de delectar-nos amb les menges diverses de què fruïm

- En fi, amb el tacte assolim la capacitat d’expressar tendresa acaronant l’ésser estimat.

I anant més enllà del visible trobem el factor que ens fa humans: la consciència. Amb ella anem guiats, instruïts i agombolats. Una eina imprescindible per a moure’ns en aquesta realitat.

Tot plegat un bon feix de plaers que, de tenir-los tan a ma, ens passen desapercebuts i potser molts cops subestimats i no hauria de ser així doncs suposen uns grans dons que se’ns han atorgat en aquesta vida.

A més de valorar-los com cal, és de justícia agrair-los. Pensem que res de tot això ho podríem anar a comprar al supermercat. Cap d’aquests dons té preu i és cosa nostra donar-los el seu veritable valor.

L’apreciació de les innombrables meravelles de les que disposem és una tasca útil i necessària per moltes raons: Fer-ho ens omple de gratitud i admiració davant el prodigi que suposen.

Que nosaltres siguem els dipositaris i usufructuaris d’aquesta pila de dons ens ha de fer sentir estimats i protegits per un poder superior, sigui quin sigui el nom que li donem.

O així m’ho sembla

___________________________________________________________________________________

Joan Martí - elcamidelavida@gmail.com  - 26 agost 2024

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR: https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

Versió en castellà en aquest enllaç: https://masacriticaconsciente.blogspot.com/

 

No hay comentarios: