14/5/24

Ens estem “desvaloritzant” com a éssers humans i rebaixant la nostra qualitat de vida

© ELS BASARS XINESOS I NOSALTRES

Abans hi havia establiments diferenciats per a cada mercaderia: Merceries, ferreteries, roba llar, floristeries, perfumeries, adrogueries, roba de vestir, objectes de regal, etc..

En cada establiment hi trobaves exclusivament la gamma de productes corresponent amb les variants de la seva qualitat però sempre productes durables.

Quan van començar a aparèixer establiments multi-producte regentats per xinesos les compres que hi fèiem eren bàsicament productes d’un sol us (plats, gots, coberts, tovalles...)

De mica en mica aquests establiments van anar ampliant la seva gamma fins abastar la totalitat de productes que abans havies de cercar a diversos llocs diferents.

Així van anar facilitant l’adquisició en un sol lloc de la majoria d’articles, però la contrapartida era que, tot i ser productes més barats, eren també més fràgils o mal acabats.

Tot i reconèixer aquestes característiques la gent valorava més l’economia que la qualitat a més de la facilitat d’accés a la diversitat de productes i així els establiments tradicionals van anar perdent vendes en benefici dels multi basars xinesos.

Davant d’aquest fet del tot contrastat, se m’ha acudit una reflexió sobre el nostre comportament habitual: Cerquem comoditat i economia... renunciant a l’esforç i la qualitat.

Ens hem envoltat de productes de baixa qualitat -això sí molt barats- que duren el què duren i que ens retraten a nosaltres els seus usuaris i consumidors.

Sense entrar en el terreny social on hem de ser conscients que l’economia que suposa per a nosaltres és un handicap per a la gent que els fabrica amb sous irrisoris i condicions penoses.

El que voldria destacar però és la pèrdua de “qualitat” que demostrem en abocar-nos a un consum sense criteri de durabilitat i eficiència. Som a l’època del “usar i tirar”...

Aquesta manca de criteri ha arrelat en nosaltres en tot el què fem, pensem o sentim que ha perdut el nivell de reflexió i compromís que caldria esperar d’éssers conscients.

Sembla una fotesa a primera vista però a mi em fa pensar que ens estem “desvaloritzant” com a éssers humans, que ens estem “venent” a molt baix preu i rebaixant la nostra qualitat de vida.

Si ens consideréssim al nivell que comporta ser un ésser conscient, intel·ligent, amb capacitat de raciocini, ens envoltaríem d’un sistema de vida ad-hoc, a l’alçada de les nostres qualitats.

D’acord que l’embat publicitari massiu al que estem sotmesos és el causant del desequilibri que es va apoderant de nosaltres, però això només són excuses de mal pagador.

Si jo em considero una persona amb dignitat i valoro la importància que suposa ser un ésser humà, filaria més prim amb els meus actes, siguin compres, actituds o raonaments.

La nostra vàlua real és fora de discussió però nosaltres la podem fer evident o desmerèixer-la de maneres aparentment banals però que van incidint en la nostra manera de ser general.

O així m’ho sembla 

___________________________________________________________________________________

Joan Martí - elcamidelavida@gmail.com - 14 maig 2024

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR: https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

Versió en castellà en aquest enllaç: https://masacriticaconsciente.blogspot.com/

 

 

  

No hay comentarios: