28/10/15

Obtenir l'electricitat de manera autònoma i distribuïda, un pas significatiu cap a la revolució energètica

ESPANYA CONTRA LA NECESSÀRIA REVOLUCIÓ ENERGÈTICA


S'acaba de publicar i entrar en vigor un Reial Decret sobre l'anomenat autoconsum d'energia. És allò que explicàvem al número 44: generar electricitat a escala petita mitjançant plaques solars o minieòlica, per a l'autoconsum i bolcar l'excedent a la xarxa elèctrica. També denunciàvem que l'Estat espanyol, a diferència de molts països europeus i d'altres llocs del món, està posant traves al desplegament d'aquesta excel·lent alternativa, i aquesta nova llei (RD 900/2015) ho corrobora.
Els moviments socials ja l'han batejat com a impost al sol.

Diem "excel·lent alternativa" perquè potencia diverses tendències molt importants i positives, com per exemple: 
Reduir la dependència dels combustibles fòssils i les nuclears per obtenir electricitat (combustibles que d'altra banda vénen de l'estranger, i n'hi ha que de ben lluny); 
Reduir  la necessitat de transportar electricitat per la xarxa (i durant el transport es perd electricitat inevitablement, fins a un 10% de vegades); o 
Reduir la dependència de l'oligopoli que manega el mercat elèctric per al seu benefici i el perjudici de la gran majoria i del planeta -són cinc empreses: Endesa-Grupo Enel,  Iberdrola, Gas Natural Fenosa, Eon i EDP.

La generació per a l'autoconsum introdueix en l'imaginari la idea d'obtenir l'electricitat de manera autònoma i distribuïda, un pas significatiu cap a la revolució energètica que necessitem amb urgència, per motius tant ambientals com socials o polítics.
Al restaurant Lasal del Varador de Mataró, que veiem a la foto, ja hi estan posats.
Aquí podeu veure una breu anàlisi que explica els despropòsits del Reial Decret. Que per cert s'ha aprovat, com qui diu, hores abans de tancar la legislatura; no els podran dir que no s'han ocupat d'aquest afer, però les protestes no podran ser escoltades per un govern (potser d'un altre color, puces fora) fins d'aquí a força mesos -si és que mai cap govern les escolta.

Els despropòsits van ser iniciats per l'anterior govern espanyol, del PSOE, que també va aprovar la llei d'on surt l'actual Reial Decret hores abans de plegar. El mitjà digital Energías Renovables també critica la nova llei, i desgrana amb més detall els importants avantatges de l'autoconsum.

Des d'Opcions animem a seguir-nos unint i ajudant els moviments que lluiten per un país més sa en tots els sentits: la Plataforma per un Nou Model EnergèticSom-hi!!


No hay comentarios: