11/10/10

PER UN MÓN RURAL VIU



Ahir es va clausurar en la localitat malaguenya de Cortes de la Frontera el Setè Fòrum Per un Món Rural Viu, trobada organitzada cada dos anys la Plataforma Rural, entitat que reuneix a organitzacions camperoles, de consumidors, ecologistes i també moviments socials amb la finalitat de combatre el declivi de l'agricultura tradicional i l'abandó dels pobles.

Aquests fòrums biennals es configuren com un instrument de mobilització de la societat rural i de tots els ciutadans que anhelen un món rural viu. Reivindicació que també és compartida pel món urbà, com explica a Notícies Positives Jerónimo Aguado, president de la Plataforma Rural. “Un món rural viu és una necessitat de tota la societat en el seu conjunt, que requereix per al seu benestar un model d'agricultura sostenible centrat en les necessitats alimentàries i que fugi de l'especulació amb els preus dels aliments.”


Dins de la trobada es van organitzar multitud d'activitats, mostres i xerrades, entre les quals cal destacar les dues ponències marcs. La primera va ser a càrrec de Henk Hobbelink, director de Grain, organització internacional dedicada a recolzar als agricultors tradicionals, qui va aportar una visió global i crítica del present i del futur del món rural.

La presentació de Hobbelink es va centrar principalment a examinar l'actual rumb de la crisi mundial de l'agricultura i dels aliments. Crisi que està provocant una nova pujada dels preus, com va alertar recentment la FAO. “Una altra vegada es torna a sentir el tuf de l’especulació amb els aliments, que afecta especialment al Sud, encara que també als països desenvolupats. Per exemple, les ramaderies del Nord s'estan arruïnant, com succeeix al nostre país, perquè s'especula amb els pinsos”, lamenta Aguado.

Visió per tant que comença en el global per aterrar en el local, com va deixar clar la investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona Marta Rivera, que es va encarregar de la segona ponència marc. En ella, va il•lustrar als presents sobre la realitat de l'entorn rural a nivell nacional.

Aquest desplegament teòric es va complementar amb la labor pràctica dels diferents grups de treball sectorials del fòrum, els objectius del qual van ser definir els desafiaments, estratègies i propostes que han d'escometre's per dinamitzar l'entorn rural. “Aquest esdeveniment permet que hi hagi un espai perquè es trobi gent d'una mateixa regió, que així ho té més fàcil per organitzar-se i traslladar aquestes propostes als seus respectius territoris”, afegeix Aguado.

L'objectiu últim de tot aquest esforç, segons el president de la Plataforma Rural, és fer realitat les diferents alternatives promogudes per la seva organització per així possibilitar que es compleixi el principal missatge d'aquest fòrum, “l'eslògan del qual diu que les agricultures i els pobles vius són fonamentals per alimentar al món i refredar el planeta”. Per a això, aposta per un model d'agricultura ecològica arrelat als pobles i protagonitzat per petites unitats productores. Model molt unit als consumidors i mercats locals, desvinculant així l'alimentació de l'especulació financera i del transport a llargues distàncies.

DANIEL JIMENEZ • http://www.noticiaspositivas.net/2010/10/11/por-un-mundo-rural-vivo/

DADES DE CONTACTE: http://www.plataformarural.org/

No hay comentarios: