25/10/10

DEIXAR DE SER SÚBDITS

MAYOR ZARAGOZA creu arribat el moment de la revolta i deixar de ser súbdits

L'exdirector de la UNESCO Federico Mayor Zaragoza ha expressat la seva convicció que en només una dècada els ciutadans es revoltaran i deixaran de ser súbdits, en resposta al sistemàtic incompliment dels drets humans al món.

En declaracions a EFE, l'actual president de la Fundación para una Cultura de Paz ha augurat que el canvi anirà de la mà de l'educació i del poder d'expressió que les tecnologies ofereixen a la societat civil.

Conseqüència d'això, els homes i les dones ja no estaran sotmesos i començarà la revolta a la qual crida la Carta Universal dels Drets Humans, ha afegit Mayor Zaragoza, que ha assistit al V Congrés "Contigo somos +Paz", que se celebra avui al Palau d'Esports de Madrid amb la presència de milers de persones.

L'objectiu de l'esdeveniment, organitzat per Fundación Ananta, Fundación Valores, Instituto Potencial Humano i la Fundación Cultura de Paz, és conscienciar sobre que cada individu és actor del canvi i que és possible un món millor.

En aquesta edició es celebra a més el desè aniversari de la Carta de la Terra, "un full de ruta, amb instruccions, per a una nova era".

Segons l'opinió de l'exdirector de la UNESCO, les últimes dècades del segle XX passaran a la història com el temps en el qual el poder es va concentrar més i en què el mercat ha assetjat al poder polític per adoptar decisions "que no pot prendre" .

La Carta de la Terra diu que tots els éssers humans són capaços de crear i inventar el seu futur, urgeix a la correcció dels processos que estan degradant ràpidament el medi ambient i demana que es compleixi la màxima ambició humana: la consecució de la pau.

"Avui el món s'enfronta a la vergonya col.lectiva que cada dia gastem 4.000 milions de dòlars en armes, mentre la gent es mor per milers, el que passa és que no ho veiem i ulls que no veuen cor que no sent".

Per aquesta raó, cal veure "els invisibles, ser capaços d'observar la realitat i no romandre silenciosos ni un dia més", ha dit Mayor Zaragoza, que ha recalcat la necessitat d'avançar cap a una nova era, "no una època de canvis sinó un canvi d'època ".

En aquest sentit, la Carta de la Terra proposa tres accions: conèixer la realitat, ja que sense la seva comprensió no és possible canviar-la, major presència de dones en l'adopció de decisions i utilitzar les noves tecnologies per a una participació no presencial.

La Carta de la Terra és el resultat d'un acord mundial, recolzat per més de 4.800 organitzacions de tot el món.

Traduit del castellà, veure article original a: http://www.sostenibleycreativa.es/

No hay comentarios: