27.3.25

Estiguem al tanto de les petites coses de cada dia, que ens aniran plantejant els reptes

© SORTIR DEL MIG DEL PAS               

Tantes voltes que li donem a “canviar al món” i potser el que caldria és que ens enretiréssim, que sortíssim del mig del pas i deixéssim que les coses fluïssin i s’assentessin per si soles.

Que poca costum tenim (per no dir nul·la) de renunciar a intervenir en tot el què passa o en el què ens agradaria que passés!

Perquè serà que tenim la obsessió de que tot ha de ser “obra nostra” per a que tingui validesa com si la Natura fos cosa d’abans d’ahir?

Tota la Creació no para d’afinar-se, d’encaixar-se, d’equilibrar-se en la seva totalitat... per sí sola, sense la nostra suposada “ajuda” que la majoria de vegades no és més que un destorb.

La nostra feina és formar part d’aquesta magnífica totalitat emmotllant-nos-hi i respectant-la. Si ens sembla una tasca insignificant i poc “glamurosa”, centrar-nos en nosaltres mateixos i en la relació amb el nostre entorn, suposa una gran responsabilitat per a l’èxit de tot plegat.

Un arbre al mig del bosc vetlla pel seu manteniment -des de les arrels fins les fulles- i ho ha fa en comunió amb totes les plantes que l’envolten al bosc ajudant-se mútuament en tot moment.

Els humans som una part del tot i, en el nostre entorn més proper, tenim el mateix paper que l’arbre al bell mig del bosc: tenir la màxima cura pròpia compartint-la amb els que ens envolten.

Per a mantenir l’equilibri general només hem de cenyir-nos a la nostra responsabilitat personal i a estar oberts a donar un cop de ma a qui ens ho demani si és al nostre abast de fer-ho.

Les grans actuacions no deixen de ser alteracions dels hàbitats naturals on som i una mostra de manca d’humilitat i acceptació de la nostra raó de ser.

Si l’ésser humà ha aparegut en aquest món natural on tot segueix uns camins establerts no crec que sigui per a canviar-lo sinó per a formar-ne part i gaudir-ne sense malmetre’l.

La intel·ligència de la que estem dotats sembla que ens impel·leixi a “fer coses” a “inventar” i no dic que no pugui fer-se sempre que no afecti a l’entorn que ens acull.

Pensem que sense el sol, l’aire, la terra, l’aigua... que són la base de la vida la nostra situació no tindria possibilitats. O sigui que tot el respecte i la cura envers allò que ens és donat de franc

Potser el gran error en el que caiem habitualment és donar per fet que tot això, que ens trobem tant a l’abast, és nostre i en podem fer l’ús que ens sembli sense cura ni mesura.

A partir d’aquesta errada inicial venen els miratges posteriors de creure’ns els “reis de la creació” i encara més suposar-nos empesos a “millorar-la” sense comprendre que cada cosa és al lloc que li pertoca i on fa la funció exacta per a la que va ser creada.

Hi ha mil maneres de fer servir les nostres capacitats per acoblar-nos fructíferament al conjunt de bens entre els què ens movem.

La majoria d’elles són de caire espiritual, producte de la nostra ànima que és el tret diferenciador de la resta de vivents: Bondat, compassió, generositat, esforç, paciència, confiança...

Tot el què no siguin valors que brollin del cor els hem de deixar córrer i només deixar-nos portar pels que ens reportin benestar, pau i alegria, que són en definitiva la base de la felicitat.

Per tant estiguem pendents de les petites coses, del dia a dia, que ens aniran plantejant els reptes als què ens caldrà donar resposta en benefici nostre i el del nostre entorn.

O així m’ho sembla

__________________________________________________________________________

Joan Martí - elcamidelavida@gmail.com - 27 març 2025  

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR: https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

No hay comentarios: