31/8/21

Sense fer res, quan tu hi veus clar, la teva llum il·lumina també als qui t'envolten

© IL·LUMINAR-SE

En sentir la paraula il·luminat, pensem habitualment en gurus o místics, però pot tenir altres significats.

- Una cosa s’il·lumina quan la llum hi enfoca la seva claror.

- La cara se’ns il·lumina quan quelcom ens sorprèn o ens alegra.

- La ment se´ns il·lumina quan descobrim la resposta d'un problema.

S'ha donat moltes voltes a la dicotomia llum-foscor. Potser caldria donar-li un ordre d t preponderància al binomi, per que només la llum és la cosa certa.

Ben mirat, què és la foscor? La foscor no és res, és l'absència de llum. Amb la llum pots foragitar la foscor i no a la inversa. La foscor apareix només quan desapareix la llum.

Què ens passa a dins nostre? Si estem animats, els ulls se´ns tornen vius i clars. Quan la nostra mirada es apagada denota la foscor interna, la manca de llum interior.

La llum la podem tapar, amagar i provocar foscor, però no la podem fer desaparèixer. Per això podem confiar en que la llum és sempre a dins nostre i que només l'hem de destapar.

El sol il·lumina els nostres dies, però també s'amaga i deixa pas a la foscor de la nit. No desapareix, només el tapa la Terra al girar, com un commutador gegant que obre i tanca la llum periòdicament.

Cada ésser humà és un microcosmos semblant. Només ens cal trobar el nostre interruptor de la llum per a encendre'l quan ens sentim immersos en la foscor. Només un "clic" i la claror ho envairà tot en nosaltres i en el nostre entorn.

Nosaltres som com una pila elèctrica. Estem carregats d'energia que fem servir per a viure. Es una energia que serveix per a tot i que es retroalimenta. Si ens hi fixem la podem fer servir en aquells casos en que ens trobem baixos de to, desorientats, desanimats…

Quan ens despertem a la nit i tot és fosc cerquem a les palpentes l'interruptor de la llum fins que el trobem i l'encenem. Tot s'il·lumina i, amb la claror, ens posem en marxa. Així exactament es com funciona el nostre "llum intern" que ens costa encertar-lo a la primera però que segueix sent allà per a que l'encenguem quan el necessitem.

Quan ens haguem "il·luminat" la nostra llum farà claror al voltant nostre també i d'aquí ve allò de arranja't a tu mateix que de rebot ajudaràs als altres que tinguis més a prop. Tu no fas res més que veure-hi clar però de retruc la teva llum il·lumina aquells amb qui et trobes.

Ningú salva a ningú però tots estem interrelacionats i la tasca de cadascú aprofita a tots. Ajuda't a tu mateix, estima't tant com puguis i el benestar que aconsegueixis per a tu es desplegarà de forma benèfica al teu voltant.

La pau que aconsegueixis s’irradia i encomana. S'escampa i amara tots aquells que, sense que tu hi facis res, se la deixin sentir. La tasca sempre es amb un mateix però els beneficis són generals.

 


SOL, LLUM I CLAROR

-----------------------------------------------------------

Joan Martí - 31.08.2021

elcamidelavida@gmail.com

Publicat en aquest bloc el 20/6/2012

 

No hay comentarios: