7/10/13

La nostra contribució a la millora del que ens envolta es limita a millorar nosaltres mateixos

COM SORTIR DEL PARANY ?

La manera de viure que ens han inculcat  ens te sotmesos, entontits i espantats. Estem atrapats en un parany molt ben parat del que no sabem com sortir-ne (vegeu "Adonem-nos del parany") http://elcamidelavida.blogspot.com.es/2013/09/adonem-nos-del-parany-que-ens-han-parat.html#more

Si realment en volem sortir - per que a més d'un ja li està bé- primer ens hem de preguntar si de veritat hi hem caigut, per que potser si ens ho plantegem podria ser que el parany encara no ens hagués atrapat. Si veiem la teranyina que ens envolta per tot arreu només cal allunyar-nos-en i així no ens hi enganxarem.

Però a on ens n'hem d'anar si tot està enteranyinat? No es tracta d'anar a un altre lloc físic sinó a un altre lloc mental: Quan les coses te les mires amb uns ulls diferents veuràs tot un nou paisatge, una realitat diferent que demana actituds diferents per a moure-s'hi.

En aquesta nova realitat no hi caben els plantejaments que ens han inculcat des dels camps de la religió, la política o l'economía. Haurem de recuperar la iniciativa pròpia i fer-nos responsables de les nostres decisions. Era molt còmode que fóssin d'altres els que penséssin i decidissin per nosaltres el que calia fer. Ja veiem on ens ha portar aquest deixament…

En cada moment de la vida estem prenent decissions -més grans o més petites-
des de que ens llevem fins que anem a dormir estem decidint un munt de coses i així anem construint el nostre viure. La majoria de vegades les decisions són inconscients, les prenem per rutina, però sempre estem decidint quelcom.

Quan l’entorn se’ns presenta amb el desgavell actual, ens cal veure-hi més enllà del que s’esdevé davant nostre. Esbrinar no el què passa sinó per què passa. Decidir si ens convé o no, per que una cosa és el què passa i una altra si nosaltres ens hi volem sentir involucrats.

D’acord que molts esdeveniments ens afecten a tots, vulguis o no, però també és cert que te’n pots preservar per a mantenir-te en calma. Si deixem que tot el que ens aboquen per TV o pels mitjans escrits, o la xerrera de les mil tertúlies que es fan cada dia ens atordeixin, llavors no viurem en pau ni serem capaços de pensar pel nostre compte.

Ens podem preguntar: Què hi puc fer jo en aquest tema? Com puc ajudar a que les coses siguin diferent? Normalment la nostra contribució a la millora del que ens envolta es limita a millorar nosaltres mateixos fent allò que trobem a faltar en el nostre entorn “Si vols canviar el món, canvia’t a tu mateix”


No existeixen els canvis per decret. Cap llei et pot obligar a ser feliç o a ser desgraciat. Et poden mirar de condicionar posant-te dificultats però només ets tu qui pot decidir com t’ho agafes. Pensa en aquella excel·lent reflexió que diu que a la vida només hi ha tres tipus d’assumptes: Els teus, els dels altres i els de Déu.

Un mateix només es pot ocupar dels seus assumptes i ha de deixar de banda els dels altres i els de Déu per que, per més que s’hi entabani, no hi podrà fer res. Així doncs:
-          Et pertany a tu: Si fas o no fas alguna cosa
-          Pertany als altres: Les seves creences o costums
-          Són cosa de Déu: Els fenòmens de la natura

Joan Martí 
El Camí de la Vida
____________________________________________

COMO SALIR DE LA TRAMPA

La manera de vivir que nos han inculcado nos tiene sometidos, atontados y atemorizados. Estamos atrapados en una trampa muy bien montada de la que no sabemos como salir. (ver "Démonos cuenta de la trampa") http://elcamidelavida.blogspot.com.es/2013/09/adonem-nos-del-parany-que-ens-han-parat.html#more

Si realmente queremos salir de ella -porque a más de uno ya le va bien- primero hemos de preguntarnos si de verdad estamos atrapados en ella, pues tal vez si nos lo planteamos podría ser que la trampa todavía no nos ha pillado. Si vemos la telaraña que nos envuelve por todos lados solo hemos de alejarnos para no quedar pegados en ella.

Pero a donde nos hemos de ir si todo lo llena la telaraña? No se trata de ir a otro sitio físico sino a otro lugar mental: Cuando las cosas te las miras con unos ojos diferentes ves todo un nuevo paisaje, una realidad diferente que pide actitudes diferentes.

En esta nueva realidad no caben los planteamientos que nos han inculcado desde los campos de la religión, la política o la economía. Tendremos que recuperar la iniciativa propia y hacernos responsables de nuestras decisiones. Era muy cómodo que fueran otros quienes pensaran y decidieran por nosotros lo que había de hacerse: Ya vemos donde nos ha llevado esta dejadez…

En cada momento de la vida estamos tomando decisiones -mayores o menores- desde que nos levantamos hasta que nos acostamos estamos decidiendo un montón de cosas y así vamos construyendo nuestro vivir. La mayoría de las veces les decisiones son inconscientes, las tomamos por rutina, pero siempre estamos decidiendo alguna cosa.

Cuando el entorno se nos presenta con el desbarajuste actual, nos hace falta ver más allá de lo que sucede delante de nuestros ojos. Desentrañar, no lo que pasa, sino porqué pasa. Decidir si nos conviene o no, porque una cosa es lo que pasa y otra si nosotros nos queremos sentir involucrados en ella.

De acuerdo que muchos sucesos nos afectan a todos, quieras o no, pero también es cierto que puedes preservarte de ellos para mantenerte en calma. Si dejamos que todo lo que nos echan por TV o por los medios escritos, o la cháchara de las mil tertulias que se hacen cada día nos aturdan, no viviremos en paz ni seremos capaces de pensar por nuestra cuenta.

Nos podemos preguntar: Qué puedo hacer yo en este tema? Como puedo ayudar a que les coses sean diferentes? Normalmente nuestra contribución a la mejora de nuestro entorno se limita a mejorar nosotros mismos haciendo aquello que encontramos a faltar “Si quieres cambiar el mundo, cambiate a ti mismo”

No existen los cambios por decreto. Ninguna ley puede obligarte a ser feliz o a ser desgraciado. Te pueden mirar de condicionar poniéndote dificultades pero solo tu eres quien puedes decidir como te lo tomas. Piensa en aquella excelente reflexión que dice que en la vida solo hay tres tipos de asuntos: Los tuyos, los de los otros y los de Dios.

Uno mismo solo puede ocuparse de sus asuntos y ha de dejar de lado los de los otros y los de Dios porque, por más que se obstine, no podrá lograr nada. Así pues:
-          Te toca a ti: Si haces o no haces alguna cosa
-          Corresponde a los otros: Sus creencias o costumbres
-          Son cosa de Dios: Los fenómenos de la naturaleza


No hay comentarios: