20/5/13

En contra que els activistes socials vagin a la presó donat que per la seva activitat demostren estar plenament insertats a la societat.


La justícia restaurativa arriba a Catalunya 
Presentem un grup de treball per impulsar-la. 

Aquest missatge és per informar públicament que està en marxa la proposta “d'acció recíproca per a tota la societat “ que vaig deixar entreveure en el comunicat del 28 de febrer d'enguany: Cap desobedient a la presó. Una carta oberta al poder i un nou projecte col·lectiu

Per ajudar-vos a situar en aquesta proposta, recordaré alguns extractes d'aquell comunicat:

La forma de procedir del sistema judicial i penitenciari davant de casos com el meu no beneficia ningú. A més de perjudicar-me a mi, perjudica l'administració pública, perjudica les entitats bancàries que m'acusen, les quals —a banda que no ingressaran mai els diners que els vaig demanar prestats—, es gasten diners en el propi procés judicial i alhora contribueixen a deteriorar la seva pròpia imatge, ja que molta gent em dóna suport. 

Això no respon a un cas aïllat. Enmig d'un context de retallades socials —que afecten les necessitats bàsiques de molta gent amb l'excusa del dèficit econòmic—, continuem sostenint un sistema judicial i penitenciari que genera un alt volum de despeses econòmiques a l'administració i, doncs, a la ciutadania, sense que en línies generals ningú no en surti beneficiat, ni tan sols les afectades i sense que l'aïllament i patiment de les persones condemnades tingui fi. 

Segurament vosaltres, els que interpreteu la nostra desobediència com a delinqüència, no li doneu legitimitat al nostre sistema autoorganitzat, tampoc no us ho hem demanat; en aquest punt estem igual: nosaltres no us reconeixem legitimitat, vosaltres a nosaltres tampoc. La diferència radica en que vosaltres, com a representants d'un Estat, us considereu amb prou autoritat per obligar-nos a complir les vostres lleis i les vostres ordres. Si us creieu amb dret de manar-nos és pel fet que aquest Estat, com gairebé qualsevol Estat del món a dia d'avui,  està concebut de forma totalitària quant a la pertinença; és a dir, que segons el vostre model suposadament democràtic una persona quan neix, en funció del lloc del seu naixement i de la nacionalitat dels seus pares, és obligada a acatar un sistema d'autoritats, lleis i ordres que no ha decidit. 

En un sistema vinculat a la Revolució Integral no és així: les persones escollim ser part, per exemple, d'una cooperativa integral, segons un model de lliure adhesió. En qualsevol moment podem començar a participar, i quan vulguem podem donar-nos-en de baixa. 

El nostre sistema de presa de decisions és assembleari. Evidentment, també hi ha conflictes, el conflicte és connatural a l'existència humana. Però la principal diferència és que la gestió del conflicte  i la  presa d'acords inclou i té en compte les opinions de totes les persones vinculades al conflicte. Tenint en compte els diferents punts de vista, les afectacions, els sentiments de totes les persones vinculades a cada problema, anem generant un procés de consens fins que arribem a la situació de prendre una decisió que totes les parts afectades aprovin.


Jo crec profundament en aquest model de gestió del conflicte i per això no accepto ni acceptaré que se m'imposi cap decisió en la qual no pugui participar. 

Així doncs, un cop contextualitzada la situació, el que vull plantejar al tribunal és que abans de pretendre imposar-me noves mesures s'esperi a que jo pugui preparar una proposta del que puc aportar com a acció recíproca per a tota la societat,  de manera que sinó a tota, a la major part de la ciutadania catalana li pugui semblar una bona devolució aquella que em responsabilitzaré d'aportar, inclosos aquells sectors que se senten molt distants dels nostres valors i manera d'entendre la vida. 

Serà una proposta que, alhora que és coherent amb el nostre principi d'autonomia en el marc de la Revolució Integral, beneficia a les classes populars i a tothom que tot i sentir-se encara vinculats a un Estat (ja sigui l'espanyol o el futur Estat català), continuen esperant veure-hi reflectits els seus ideals de llibertat, justícia i equitat”

Doncs bé, aquesta proposta de la que es parlava en aquestes línies és la d'impulsar la justícia restaurativa a Catalunya.

En aquests 2 mesos, hem estat iniciant el grup de treball, amb la incorporació d'algunes persones amb coneixements jurídics i de gestió de conflictes, però sobretot amb moltes ganes d'aprendre i formar-se sobre aquesta temàtica.

Ara ha arribat el moment de fer pública l'existència d'aquest grup de treball  perquè necessitem reforçar el procés  amb més persones que hi poden tenir molt a dir!

Per això us deixo amb un document que introdueix aquest projecte, per a que el feu arribar a les persones que poden estar interessades en col·laborar-hi.

Moltes gràcies!
Enric Duran  

-------------------------------------
GRUP DE TREBALL PER IMPULSAR LA JUSTICIA RESTAURATIVA

DEFINICIÓ:

* Utilitzar el cas d'Enric Duran, per donar-li una volta el debat públic sobre el
sistema judicial/penitenciari i les seves alternatives com la justicia restaurativa i la mediació penal.  

OBJECTIUS

* Que s'estengui una consciència social en contra que els activistes socials vagin a la presó donat que per la seva activitat demostren estar plenament insertades a la societat. Per extensió que la ciutadania es consciencií que moltes persones de diferents condicions van a la presó tot i tenir una integració social consolidada, per la qual cosa, la suposada funció de reinserció social, de la presó, es una gran fal·làcia; i aquestes persones haurien d'estar en llibertat.

* Aconseguir que la justícia restaurativa i la mediació penal, agafin a Catalunya un pes similar a d'altres països més avançats com Noruega o Canadà. Aprofitar la conjuntura sobiranista i l'autonomia de Catalunya en matèria penal, per provocar aquesta evolució.

* També que es promogui que en general les persones acusades per l'estat, hagin de tenir l'opció d'arribar a un acord per a fer activitats per bé de la comunitat, en lloc d'anar a la presó, perquè l'estat ha de fer de model per a promoure les mesures alternatives a les penes de presó.

*A llarg termini, reduir la població presa a Catalunya en un percentatge que permeti tancar presons i destinar aquests recursos a millorar l'accés a la justícia gratuïta, millorar la qualitat de vida a les presons entre d'altres possibilitats i recuperar retallades del sistema sanitari.

PROJECTE

Per dur a terme aquests diversos objectius volem fer un estudi que demostri amb detall, que la implantació de la justicia restaurativa a Catalunya seria beneficiosa per tota la societat catalana.  

Tant per les tasques socials i pel bé comú que es podrien fer, com per la l'estalvi del cost econòmic de les presons, com també, per la reciprocitat amb les persones afectades en cas que siguin de caràcter individual o privat; i evidentment també per la millora de la qualitat de vida de les persones  acusades o penades.

En l'estudi inclourem exemples de diversos països on els programes de justícia restaurativa són una alternativa seriosa que estan funcionant.. Introduiríem també dades d'estalvi econòmic i de benefici social en base a la realitat catalana, per deixar clar el beneficiós que seria pel conjunt de la societat de Catalunya la popularització de mecanismes alternatius a la presó.

Aquest estudi es dedicaria especialment a recercar i incloure la informació d'aquells casos de denuncia en que la part acusadora es l'estat a través dels seus funcionaris i de la fiscalia. Així, a partir d'aquestes investigacions es crearia una plataforma/campanya ben àmplia que exigiria a la Generalitat, que comenci a predicar amb l'exemple (a partir dels convenis que ha signat de suport a la mediació i també per posar-se al dia de les formes més innovades que hi ha en d'altres països) i que prevegi l'acceptació de la mediació i la justícia restaurativa, en tots els casos en que l'altra part, a banda de l'acusat, es el “Ministeri públic”.

METODE

Volem crear un grup de treball per desenvolupar una estratègia en base a aquestes idees.  Podrien participar-hi persones de l’àmbit del dret (advocats, professor/s, jutges, mediadors,...)  i persones de col·lectius i entitats afins (col·lectius antirepressius, observatoris, entitats de drets humans, entitats a favors de la mediació, etc...) i altres activistes motivades amb aquesta campanya.

En concret un grup de treball elaboraria el document-projecte concret, amb tots els detalls tècnics que facin que sigui un estudi de qualitat que demostri amb dades el benefici per la societat que implica aquest projecte

Una plataforma o campanya amb totes les entitats i juristes, es crearia per donar suport a les propostes defensades en aquest document.  

ENLLAÇOS PER ANAR APRENENT SOBRE LA MEDIACIÓ I LA JUSTICIA RESTAURATIVA






No hay comentarios: