18/7/13

Plantejar canvis polítics i donar, definitivament, un tomb a aquest insostenible sistema.

HORTS ENTRE L'ASFALT

[en castellano]

Hi ha vida sota l’asfalt, encara que, a vegades, sembli mentida. Els horts urbans, que proliferen dia a dia en els nostres barris i ciutats, així ens ho demostren. Un exemple més de la voluntat de reconstruir els vincles entre el camp i la ciutat, la natura i les persones, davant d’un urbanisme que ens fragmenta i aïlla.

Els horts urbans, però, no són nous. Les nostres àvies i avis, arribats del camp, treballaven sovint el seu tros de terra a les ciutats en el postfranquisme. No l’anomenaven pas “hort urbà”, però la funció, salvant les distàncies, d’alimentar-nos d’allò que ens dóna la terra era la mateixa. Avui, anys després, aquestes experiències han pres, de nou, força i a camí entre la moda i una opció de vida es fan un forat entre el ciment dels municipis.

Hi ha diferents tipus d’horts urbans, des d’aquells espais que una institució, pública o privada, cedeix o lloga al veïnat, passant per solars abandonats i ocupats per donar-los una funció social, fins a iniciatives d’horta a les escoles o experiències individuals com els horts a casa o al balcó. Totes tenen en comú: la voluntat de reapropiar-nos del que mengem, de treballar la terra, el contacte amb la natura.

Davant la irracionalitat d’un sistema agrícola i alimentari que abandona el saber pagès, que acaba amb la diversitat alimentaria, que ens ofereix productes kilomètrics, que venen de l’altre punta del món, quan aquests, també, es poden conrear aquí; els horts urbans ens demostren que hi ha alternatives. I ens ensenyen d’on ve el que mengem, aprenem a valorar-ho i redescobrim que formem part indissociable de l’ecosistema.

Guanyar terreny a l’asfalt, confrontar la lògica urbanístico-depredadora a les ciutats, i crear nous marcs de socialització n’és un altre dels elements claus. La resistència i l’explosió de la creativitat social s’expressa també en solars ocupats que han transformat abandó i brutícia en font de vida. Hortalisses i plantes que creixen on abans hi havia runa, de la mà d’un veïnat que es troba i que construeix espais comunitaris i suport mutu. El moviment del 15M ha donat lloc i ha reforçat aquestes experiències en alguns municipis, en la cerca d’alternatives pràctiques i quotidianes.

La crisi econòmica i social dóna noves funcions a aquestes iniciatives com a font de recursos alimentaris. Sense feina, sense casa i, cada cop més, sense menjar. Els horts urbans tenen, així, una funcionalitat pràctica: la de proveir d’aliments a aquells que no tenen capacitat d’adquirir-los, retornant la dignitat als que menys tenen.


Experiències a contra-corrent, laboratoris en resistència, que, de manera imprescindible no només qüestionen un determinat model de ciutat i de sistema agrícola i alimentari, sinó també el patró que els sosté, el capitalisme, que fa dels llocs on vivim indrets inhabitables i del que mengem aliments insalubres. No es tracta tan sols de treballar la terra i de crear jardins i horts urbans sinó de generar una dinàmica de fons, travar aliances amb d’altres moviments socials, plantejar canvis polítics i donar, definitivament, un tomb a aquest insostenible sistema.

Esther Vivas  

Article publicat a http://www.etselquemenges.cat,

No hay comentarios: