25/7/11

CRÒNICA D’UNA EXPERIÈNCIA GRATIFICANT


El col·lectiu CAN PIELLA ha organitzat aquest darrer cap de setmana unes “Jornades per a l’autogestió” on s’aplegaven temàtiques diverses en formats de xerrada i de taller. Prendre part en algunes d’aquestes activitats va ser una experiència intensa i estimulant.

Rehabilitar un espai rural -esdevingut una “illa” envoltada de polígons industrials- es de per sí una proposta engrescadora i no menys agosarada si tenim en compte el seu estat d’abandonament. D’altra banda, plantejar-s’ho com una ocupació unilateral afegeix més amplitud si cal al repte.

Passats dos anys es pot constatar el treball fet a partir de la voluntat de persones convençudes del que volien fer i de com ho volien fer. És admirable i digne de recolzament per a qui està delerós d’un sistema de vida humanitzat, autosuficient i reconciliat amb el medi natural.

Només un dia d’estança va suposar un munt d'aprenentatges de tota mena i d’energia intercanviada. La realitat de Can Piella és un exemple a seguir i un projecte que cal agraïr als qui l’estan duent a terme. Per a la seva continuïtat els cal però el suport de tots i ho podem fer signant a la seva web. (clica aquí)

CAN PIELLA



PRESENTACIÓ:
Can Piella és una masia del S. XVII que es troba en una de les poques zones rurals encara existents en les immediateses de La Llagosta y Santa Perpetua de Mogoda, en el municipi de Montcada i Reixac. Tant els terrenys com l'immoble es trobaven completament abandonats i descuidats.
La masia, tot i ser patrimoni històric i cultural, estava en estat ruinós, després d'un incendi que va patir l'any 2008 i més de 10 anys d'abandonament.
Conscients del valor cultural y ecològic que representa, vam decidir crear l'associació per la conservació de La Piella, així doncs restaurar-la i començar un projecte transformador que suposa molt més que un habitacle: es tracta de la restauració dels nostres valors, canviar la nostra manera de relacionar-nos amb el nostre entorn, cada dia més assetjat amb l'asfalt i a la mercè d'interessos especulatius.
En els últims decennis s'ha produït un èxode massiu cap a les metròpolis, s'ha fragmentat la mà d'obra amb coneixements centenaris i s'ha estès l'ús de productes industrials per a guanyar temps a costa de la qualitat i amb una petjada ecològica important.
Mentre la ciutat està aglomerada el camp està despoblat,  amb els conseqüents problemes ambientals i socials.
Milers  de masies queden despoblades en tot el territori, però en molts casos els seus propietaris no les volen cedir, ni llogar ni vendre, sembla que prefereixen que caiguin a trossos. Avui el projecte es veu amenaçat per prevaldre un mal ús o desús de la propietat privada enfront el benefici comú.

Objectiu general
RECUPERACIÓ DE L’ENTORN DE CAN PIELLA
L’any 2008, la masia de Can Piella i el seu entorn mostraven un aspecte ruïnós, producte de l’abandó sofert durant 12 anys i de les males actituds d’alguns integrants de la comunitat propera o no tan propera. Les problemàtiques principals que es podien identificar en un primer cop d’ull eren:
  • camps de conreu mal gestionats amb la conseqüent erosió del sòl
  • escombraries repartides per tota la superfície producte de la nul·la gestió i protecció del territori
  • el patrimoni històric (masia, bassa, pou,...) en estat ruïnós
  • un ús social de l’espai quasi nul malgrat les seves potencialitats.
L’objectiu general del projecte és, per tant, la recuperació de l’entorn de Can Piella solucionant les seves problemàtiques amb treballs de rehabilitació, i aprofitant les potencialitats educatives, associatives, i divulgatives que caracteritzen aquest patrimoni històric del Vallès.
L’objectiu general es divideix amb varis objectius/ projectes específics classificats en tres apartats:
1.      Recuperar la pràctica agrària de Can Piella
2.      Rehabilitar Can Piella: la masia
3.      Revitalitzar el medi natural

No hay comentarios: