3/12/24

Tornar a ser amos de nosaltres mateixos i projectar-nos en un món amable i respectuós

© CERCANT INSPIRACIÓ                      

A les “Meditacions” de l’emperador romà Marc Aureli hi trobem un munt de consells i reflexions que ens poden anar molt bé en aquests temps convulsos.

Suprimint les coses que diem i fem que no són necessàries, tindríem més temps lliure i més tranquil·litat.

La visió estoica de l’emperador-filòsof és de gran valor -tan en el seu temps com ara- perquè  ‘agafa el toro per les banyes’ de qualsevol qüestió i la fa senzilla i manejable.

Molts dels problemes que patim són perquè ens compliquem la vida, com s’acostuma a dir. No sabem centrar-nos en les veritables necessitats ni en les qüestions importants.

2/12/24

Desobedecer leyes injustas es el primer paso para construir una sociedad más justa

¿LA DESOBEDIENCIA ES EL COMIENZO DE LA JUSTICIA?

Así lo sugiere Henry David Thoreau

Cuando un gobierno deja de cumplir su función elemental, la desobediencia se presenta como una alternativa de organización social

La desobediencia civil, según Thoreau, no es simplemente una reacción ante leyes injustas, sino un acto consciente y moral que busca corregir las fallas del sistema. Thoreau argumenta que la justicia no es solo el cumplimiento de las leyes, sino la alineación de las acciones individuales con los principios éticos más elevados. 

Si el Estado impone leyes que perpetúan la injusticia, como la esclavitud o la guerra, es el deber del ciudadano oponerse a ellas, incluso si esto significa desobedecer.