13/10/23

La tasca creativa que hem de desenvolupar no és només una obligació sinó un plaure

© AVANÇAR O ESTANCAR-SE?           

En un extrem hi ha la temeritat, a l’altre la covardia. Entremig hi trobem el coratge, l’acomodació, el dubte... Anar de “quixots” ni està ben vist si serveix de gaire res, però replegar-se en el terreny de veure-les venir no sembla gens estimable.

El que sí és cert és que molts avenços –si no tots- han estat producte de persones agosarades, apassionades, que, per damunt de dubtes i dificultats, s’han llançat de cap a aconseguir els seus somnis. Uns reptes personals que, en assolir-los, han servit per a tothom que se’ls han fet seus sense haver-hi pres part.

I aquí va la meva crítica: Tothom acostuma a menystenir –quan no a maldir- d’aquells que impulsen coses noves, que s’aparten de les rutines, que confien en la vida i s’hi capbussen per a treure’n profit. Però quan aquests “quixots” se’n surten –del què sigui- s’obliden menyspreus i tothom s’hi apunta.

Ara bé, el plaure que senten els pioners de qualsevol camp no té comparació possible amb res i compensa amb escreix totes les angúnies i maledicències suportades. Haver estat “creador” de qualque cosa, per petita que sigui, i a més haver-ho aconseguit a contracorrent proporciona una satisfacció molt especial.

En acabat podem llegir allò de que anem a “cavall de gegants” i ens quedem tan amples i és que aprofitar-se de l’esforç aliè és quelcom molt fàcil... i habitual.

En fi, cadascú sap el què li convé i com s’ho manega per la vida, una vida que, no està de més recordar-ho, tan sols “es viu” una vegada. O sigui que és cosa de cadascú el suc que n’hi treu, les experiències que hi té i les contrapartides que li ofereix pel do de gaudir-la.

No hi ha cap més jurat que nosaltres mateixos per a atorgar premis per les tasques realitzades, per tant allò que no aconseguim per iniciativa pròpia no “puntuarà” en l’àmbit de la satisfacció personal.

Se’ns ha equipat amb un grapat de dons per a fer-los servir en benefici de tots i és una responsabilitat que no hem d’oblidar si volem mirar-nos al mirall en pau. Ens devem als altres d’una manera o altra, encara que només un mateix sigui responsable de la seva pròpia vida.

Tots ens aprofitem dels esforços i troballes dels nostres antecessors, per això nosaltres també hem de contribuir al bagatge general de la vida amb les nostres aportacions i descobertes. Sembla un plantejament prou just com perquè el tinguem en compte i actuem en conseqüència.

La tasca creativa que ens ha de moure en el nostre dia a dia no és només una obligació sinó un plaure desenvolupar-la, pel gaudi i la satisfacció que comporten els seus resultats.

La vida és experimentació i creació. Quan ens preguntem pel sentit de la vida no cal anar gaire lluny: Capbussem-nos en ella, confiats i oberts a totes les experiències que ens proposi i siguem ben creatius, tan creatius com puguem i sapiguem.

És una tasca que ningú ha de defugir si vol sentir-se bé amb si mateix.

O així m’ho sembla.

________________________________________________________________________________

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 13 octubre 2023

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

 

No hay comentarios: