28/11/23

La vida, un tot entrelligat on a voltes som actors ocasionals de fets que afecten d'altres

© ELS CÀRRECS DE CONSCIÈNCIA  

Un xantatge emocional que ens atrapa per activa i per passiva. Tant si fas com si no fas allò que et sembla malament, la repressió interna està assegurada i no té aturador.

Tot s’ho fa un mateix sense trampa possible -només exageració o minimització- però el fet o el pensament hi és. Les circumstàncies són diverses i amb implicacions diferents.

Podríem definir uns quants escenaris en els que es presenten els càrrecs de consciència:

-  -  Fer quelcom que no ens ha agradat i que ens sap greu haver fet

-  -  Fer quelcom que sí ens ha agradat però reconeixem que no és correcte

-  -  Fer quelcom per al nostre propi benestar però que ha perjudicat d’altri

-  -  Allargar una situació tòxica que ens perjudica per tal de no perjudicar d’altri

-  Perdre els estreps quan ens sentim ofesos o menystinguts

Podríem seguir  exposant més casos però ens podem basar en el seu aspecte bàsic que és causar un perjudici a d’altri o a nosaltres mateixos per les accions que fem o deixem de fer.

En aquest punt cal deixar constància que ningú és responsable de la vida dels altres i que és cadascú mateix qui es provoca els seus propis sidrals, carregant-ne de vegades les culpes als altres.

La vida és un tot entrelligat on a voltes som actors accidentals d’esdeveniments que afecten als altres. La nostra reacció enfront d’aquesta realitat s’ha d’amarar d’humilitat i acceptació.

No hem de creure que tot el què passa al nostre entorn és responsabilitat nostra. Tots som jugadors en aquesta obra i cadascú ha d’assumir la seva pròpia responsabilitat.

En les nostres interrelacions cal ser observadors imparcials i rigorosos per a poder-ne treure les conclusions correctes. Així hem de deixar de banda la part emotiva que és la que genera els “càrrecs de consciència”

Si reconeixem que som els responsables d’un fet que ha perjudicat algú, mirem de posar-hi remei sense però resultar-ne alhora perjudicats nosaltres.

Ens cal sortir d’aquesta roda infernal que no beneficia ningú. Viure en societat comporta sovint frecs i malentesos que engeguen trifulgues innecessàries que és millor controlar degudament.

Altra cosa són les accions –fetes o deixades de fer- amb malícia que ocasionen danys físics, mentals o econòmics els quals cal reparar de totes, totes.

Aquí es tracta, però, d’aquelles accions –fetes o deixades de fer- que ens saben greu per les seves conseqüències negatives en d’altres o en nosaltres mateixos i que hem de destriar bé per a poder-les esmenar en el possible sense caure en afliccions o frustracions.

Hi ha una dita a la que podríem acudir en molts d’aquests casos: Vale más una vez amarillo que ciento colorados. I és que parlant la gent s’entén (si més no, la majoria de vegades) i així es poden desfer embolics i reprendre les bones relacions.

Per tant, menys “càrrecs de consciència” i més coratge per enfrontar i esmenar les errades que hagin ocasionat malestars o perjudicis a d’altri.

I allò que no tingui solució, doncs... bon vent i barca nova, perquè no ens servirà de res viure amargats per quelcom que ja ha passat i ja no hi podem fer res.

O així m’ho sembla

______________________________________________________________________

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 28 novembre 2023

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

No hay comentarios: