21/11/23

Les discussions i entrebancs que ens estalviaríem si en fóssim "usuaris habituals"

© LA PACIÈNCIA: Una virtut oblidada

Potser és la virtut més difícil de practicar i encara més en aquests temps en que la tecnologia sembla que t’ho serveixi tot al moment.

Però és una virtut indispensable en moltes situacions, des de la gestió de la natura (producció agrícola) o en les relacions humanes (comprendre l’estat anímic del proïsme) fins a molts aspectes de la vida (esperar el temps de maduració de les coses)

Per assolir un nivell de paciència adequat, la podríem adobar amb bones dosis de confiança en tot el què ens envolta (persones, esdeveniments...)

També per a fer-ne més sovintejada la seva presència ens caldria desestimar la por que sempre és a l’aguait per a enterbolir-nos i fer-nos dubtar de tot, en especial de nosaltres mateixos.

Nosaltres mateixos som el primer objectiu de la paciència perquè habitualment no ens tolerem cap errada ni cap dubte. Necessitem moltes dosis de paciència per apaivagar tanta exigència.

Si comencem per practicar l’ús de la paciència en nosaltres mateixos estarem més preparats per a emprar-la amb els altres i amb les situacions que la vida ens vagi plantejant.

Aquella dita un tan humorística “al final tot s’arregla i si no s’arregla és que encara no és el final” pot ser un bon recordatori per a respectar a cada cosa el temps que necessita per a fructificar.

Aquí també s’hi escau aquella altra dita de “per molt que matinis no es fa de dia més aviat”

La cultura de la paciència que s’ha perdut en benefici de la immediatesa, ens deixa coixos per a assumir allò que precisa d’un temps (la criança d’un vi al celler, l’aprenentatge d’un nen...)

D’altra banda la paciència és una eina que ens dóna el necessari suport en casos d’adversitat, davant els que no hi podem aplicar cap altra mesura.

La paciència també pot aflorar com a conseqüència de la nostra acceptació dels imprevistos per a no trasbalsar-nos ni enfurismar-nos.

A la vida ens topem amb moltes ocasions que ens demanen fer ús de la paciència que no seria res més que posar una mica de fre a la velocitat desbocada que portem sense adonar-nos-en.

L’aplicació de la paciència ens permet reflexionar amb calma sobre els esdeveniments on som immersos i les emocions que ens produeixen per així trobar una resposta assenyada als fets.

Molta pedagogia cal fer però per a que la menystinguda paciència recuperi el seu “estatus” de virtut necessària i utilíssima. (Jo soc el primer d’apuntar-me a les llissons d’aprenentatge!).

La quantitat de discussions i entrebancs que ens estalviaríem si fóssim “usuaris habituals” d’aquesta eina tan pregona com és la paciència.

O així m’ho sembla!

__________________________________________________________________________________

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 21 novembre 2023

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

 

No hay comentarios: