23/12/23

Gaudiu, celebreu, agraïu tot allò que suposi alegria, companyonia, benestar anímic

© BENEIT SIGUI EL MITE DE NADAL

Tan si ho feu en el pla profà com en el sagrat, gaudiu d’aquest esdeveniment que, malgrat pugui ser real o no, suposa una gran font de tendresa i alegria.

L’ésser humà ha necessitat al llarg dels temps mites, històries, relats en fi, que li alleugerissin les inseguretats, els dubtes, les pors, la ignorància del desconegut.

I és que, davant de tan de misteri, una mica d’explicació –per poc versemblant que sigui- ha estat sempre benvinguda i acollida.

Els fets que s’han narrat de fa més de 2000 anys són, sinó verídics, tan entranyables que és lògic que hagin arrelat en l’imaginari popular per tota una colla de raons.

S’hi barregen aspectes senzills i màgics envoltats d’una aureola de transcendència que dóna al relat la densitat emocional assumible per gent de tota mena i nivell.

Al voltant del naixement en un pessebre s’ha desenvolupat una història corprenedora de la que ha derivat una consistent creença religiosa a partir d’un caire humà revestit d’espiritualitat.

En qualsevol cas, aquest comentari va més enllà de les circumstàncies mítiques i es vol centrar en els “efectes” que se’n deriven.

En temps tan mancats de sentiments i emocions, un bany de dolçor i tendresa és d’agrair pel bàlsam que aporta a les nostres ànimes atordides per l’allau de materialisme i dissipació.

L’estable, els pastors, l’anunciació, l’adoració i la subsegüent vida d’un infant amb qualitats divines deixen ben enrere els continguts de les actuals sèries o novel·les mediàtiques.

Més enllà de modes passatgeres, aquesta història roman amb intensitat perquè curulla l’ànsia de vivències colpidores que alimentin l’esperit d’una manera amable, innocent i propera.

Tota la faramalla que s’ha teixit al seu voltant no ha pogut ofegar l’aura que ho sustenta tot i aquí rau el seu mèrit, que, sense el missatge de fons, tot l’embolcall s’esfondraria.

En cada cultura s’ha fomentat alguna figura “màgica” i les seves corresponents interrelacions amb els humans, que proporcionen bones dosis d’il·lusió en especial per als més petits, però no menys per als grans.

Tot i acceptar-ne la seva “falsedat” tothom participa de bon grat en mantenir la ficció pels seus efectes emocionals (algú diria alienants).

Però a la vida no ens hi podem moure només per camins racionals perquè resultaria molt àrida i sovint decebedora, cosa que no vol dir que ens deixem absorbir per fantasies perdent de vista la realitat i el component de manipulació que comporten totes aquestes “celebracions”.

Dit això, retorno al que expressava al començament: Gaudiu, celebreu, agraïu tot allò que suposi alegria, companyonia, benestar anímic, perquè no ens hem de deixar abatre per la indiferència i el desencís.

Les ocasions que es presenten de poder compartir la vida amb altres éssers humans, les hem d’aprofitar i fruir-ne intensa i plenament sense parar gaire esment en si són “autèntiques” o no.

El més important són les interrelacions humanes per l’intercanvi d’energies que satisfan les nostres necessitats, les mateixes que tots tenim donat que anem en el mateix vaixell.

Amb diferents percepcions, però amb la mateixa finalitat, a tots ens agraden en el fons aquestes manifestacions festives i més si comporten exaltacions emocionals que no són habituals en el nostre dia a dia.

O així m’ho sembla

_________________________________________________________________________________

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 23 desembre 2023  

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html     

No hay comentarios: