13/12/23

Moltes maneres de viure i treure profit d’aquest do de la vida i cap millor que una altra

© LA RELACIÓ DE PARELLA… UNA QUIMERA?    

A partir de l’amor romàntic –o la conveniència- es promouen unes associacions de parella que aspiren a ser de durada indefinida... cosa que no és certa si considerem aspectes fonamentals.

La tendència a viure en parella és un fet ben arrelat a la societat. Altra cosa és la pervivència d’aquesta associació vital que, quan engega, sembla del tot indestructible.

El fotut d’aquest assumpte és que hi juguen emocions i aspiracions profundes que fan difícil saber discernir l’evolució d’un compromís que al llarg de la vida es veu sotmès a reptes diversos.

Les agradables sensacions que deriven d’un viure aparellat es van alterant amb l’aparició d’altres ingredients: fills, dificultats econòmiques, minva de l’atracció física...

Quan les coses deixen de ser idíl·liques comencen a sorgir malentesos, disputes i decepcions. Aquí s’obre el camp abonat als trencaments o, si més no, a les infidelitats.

La reflexió que es dóna en aquest casos és: Mantenir la parella amagant insatisfaccions (o infidelitats) o plantejar la separació...

Si desapareix el respecte mutu val més plegar veles per molt complicat que sigui, abans de caure en la rutina conformista d’aquells que s’aguanten per evitar complicacions.

La relació de parella és cosa de dos i no sempre els dos tenen les mateixes expectatives o ganes d’aguantar, per això hi ha trencaments pactats o provocats només per una de les parts.

Si entrem en el terreny de la transcendència hem de reconèixer que no governem els cicles vitals sinó que ens hi hem d’ajustar de la millor manera.

Hi ha masses coses que influeixen en les nostres vides i que ens obliguen a seguir camins que potser no hauríem triat... malgrat que generalment tot és per al nostre bé.     

Si tenim confiança en la vida, si creiem que ens estima, ens ho prendrem tot tal com vingui i seguirem endavant cercant noves oportunitats i experiències.

Aquella dita de que “l’home proposa i Déu disposa” intenta reflectir la realitat de la vida i si en fem cas anirem molt millor, menys angoixats, més predisposats a gaudir del què es presenti.

L’alternativa a la vida de parella té moltes gradacions. Es pot compartir la vida amb una altra persona però vivint en llocs diferents. Es pot participar en activitats socials compromeses o bé compartir parella eventualment per a esbarjos.

D’altra banda hi ha aquells retirs totals de les relacions socials quan apareixen les vocacions intenses en alguna tasca científica o artística o bé alguna creença vital alternativa o religiosa

Viure sol, aïllat, no és l’antídot de la vida en parella. L’ésser humà és un animal social i només li cal trobar la millor fórmula per a inserir-se en la dinàmica relacional.

En qualsevol cas hi ha moltes maneres de viure i treure profit d’aquest gran do de la vida i cap és millor que una altra. Cadascú ha de descobrir la seva.

O així m’ho sembla

___________________________________________________________________________

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 13 desembre 2023      

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

 

No hay comentarios: