28/12/23

Toca no defallir i anar a l’encontre de la saviesa que tots tenim, per a veure-hi clar

© QUI ÉS EL QUE PASSA, EL TEMPS O NOSALTRES?  

El fet d’assenyalar etapes en el temps marcant dies, setmanes, mesos, anys... és un costum arrelat que ens dóna una sensació de control, si més no, d’estabilitat.

Així quan arriba el 31 de desembre en diem final d’any i al 1 de gener, començament d’any i ens apressem a fer balanços d’allò fet i previsions o desitjos del què volem (voldríem) fer.

El temps així formatejat és una roda que es repeteix de forma contínua a través de les quatre estacions (hivern, primavera, estiu, tardor) amb les seves diferents situacions climàtiques.

Però la veritat és que el “temps humà” és un contínuum que depassa aquest esquema.

Potser el més ajustat seria parlar d’infantesa, joventut, maduresa, vellesa o quelcom similar doncs sembla que s’adeqüi millor al transitar vital dels éssers humans.

En qualsevol cas, emparellar les nostres accions al temps i fer-ne esment en celebracions d’aniversaris diversos és un exercici podríem dir de pertinença a l’experiència vital.

La resposta a la pregunta reflectida en el títol, encara que ens pesi, és que som nosaltres qui passem. El temps és un concepte abstracte al qual ens hem habituat com una crossa per viure.

Sense anar més enllà en disquisicions filosòfiques, tota referència al temps és un entreteniment per a estructurar en el possible la nostra estada en aquest món.

La vida és un procés del que nosaltres en formem part. És com un riu que va fluint cap al mar en un cicle perenne que es retro alimenta en un circuit tancat.

La nostra presencia temporal en aquesta dinàmica natural comporta un seguit d’interrogants que mirem bonament d’entendre mentre hi anem fent el nostre camí.

La mesura de temps va des del petit espai quàntic fins les eres geològiques i cosmològiques i nosaltres estem inserts en un espai temporal molt limitat que ens impedeix la visió panoràmica

Un gran xoc el que es produeix entre la nostra percepció de ser els “reis de la creació” i la dura realitat de ser uns components més entre la multitud d’elements que confegeixen la naturalesa i la vida mateixa.

Potser per pal·liar en el possible aquest desengany ens hem inventat déus, mites i religions que suposin, si més no, una aureola de transcendència per a la nostra petitesa a l’univers.

A què respon tota aquesta divagació? Bé, no hi fa cap mal constatar la nostra situació real en aquest entramat immens on som. Adonar-nos de la nostra veritable importància a nivell còsmic és una cura d’humilitat que ens pot convenir per a encarar els reptes que se’ns plantegen.

S’imposa expressar una vegada més la decepció que suposa anar tan venuts pel que fa als temes transcendents, doncs conèixer-ne alguns ens podria confortar en gran manera.

El penós és tenir una intel·ligència que t’aboca a fer-te preguntes per a les que no hi trobes respostes i per tant et deixa encara més anguniejat.

Ser més ignorants ens aportaria més calma en aquesta aventura? Si ens donessin a triar, ens estimaríem més no ser tan reflexius i estalviar-nos aquesta sensació d’estafa vital?

Tot i no ser més que especulacions gratuïtes, que no fan més que afegir malestar a la nostra congènita desinformació vital, si remenem ben endins nostre segur que hi podem trobar la llum.

O sigui que toca no defallir i anar a l’encontre de la saviesa que tots tenim, per a veure-hi clar.

O així m’ho sembla

___________________________________________________________________________

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 28 desembre 2023   

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html  

1 comentario:

Anónimo dijo...

Gràcies