7/12/23

A nivell espiritual, la pau o el benestar, és el premi per les actuacions bondadoses

© CAPTENIMENT VITAL                       

Comoditat vs llibertat. S’ha de reconèixer que l’estatus quo més generalitzat està basat en el pragmatisme on els drets humans van a remolc dels avantatges “pràctics” del dia a dia.

És allò de “vaya yo caliente” si no puc dir en veu alta tot el què penso, però tinc un plat a taula, doncs “anar tirant”. Clar que el tema democràtic està molt bé, però primer és el primer.

O sigui que “l’ordre” va per davant dels drets individuals. El “bé general” té prioritat sobre els drets personals i això es manifesta arreu pels interessos econòmics.

El sistema capitalista omnipresent (i omnipotent) presideix la nostra vida. En alguns llocs més disfressat que en d’altres, però en tots ens guia i ens mana “Don Dinero”

A més cal constatar que la ciutadania ho accepta i hi està acomodada, encara que, amb la boca petita, pugui reclamar un sistema més just.

Que està mal muntat, que no hauria de ser així, que si volguéssim podria ser d’una altra manera, potser sí, però no hi ha prou convenciment per a fer-ho, perquè tots tenim quelcom a perdre-hi.

Com hem arribat a aquesta situació? Meitat per manipulació meitat per necessitat. La naturalesa física, de la que estem constituïts, és molt “convincent”.

La piràmide de Maslow ja estableix prou bé quins són els nivells, les prioritats: La supervivència n’és la bàsica (menjar, aixopluc, seguretat)

En realitat la vida és una aventura i per això tots mirem d’atenuar-ne els riscos i tractem d’instal·lar-nos en la seguretat de les coses conegudes i agradoses.

Potser la nostra trajectòria vital no és molt agosarada, però quan tanta gent s’hi ha avingut no deu ser una actitud tan menyspreable tot i que sempre podríem optar per d’altres més coratjoses

Fustigar-nos però per “no donar una determinada talla vital” i per rendir-nos massa fàcilment als condicionants vitals, tampoc ens ajudarà gaire a mirar d’endegar altres plantejaments

Aquí s’escauria preguntar on està escrita la norma de conducta que hem d’observar en el nostre trànsit vital: És que cal rebel·lar-se contra les imposicions? És indispensable reclamar uns drets determinats per estar a l’alçada del què “s’espera” de nosaltres... ?     

Potser cadascú ha de fer el camí que cregui més oportú (o el que es vegi més amb cor de seguir). I si algú té l’esma de llençar-se a “fites més altes” doncs endavant, és ben lliure de fer-ho, tant com els altres de no fer-ho, sense que sigui cap desmereixement.

Històricament s’han inculcat “manaments” per a encarrilar la vida de la gent. La majoria d’ells de caire restrictiu i punitiu. Per contra no s’ha vist enlloc cap “llistat de bones accions” que suposessin avantatges per als qui les realitzessin.

I no cal dir que el capteniment respectuós amb el nostre entorn tampoc no figura en cap relació de premis o promocions públiques, només suposa “viure tranquil”

Algunes recompenses –sempre en el més enllà- venien donades per l’observança de conductes no delictives i l’acatament de rituals i normes imposades per alguna de les religions de torn.

A nivell espiritual, que és el què importa, la pau, el benestar, és el premi per les actuacions bondadoses i altruistes, essent la consciencia el termòmetre de la nostra conducta i la que ens provoca un diferent estat anímic segons quina sigui la nostra actuació.

_______________________________________________________________________________

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 7 desembre 2023

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

  

No hay comentarios: