28/8/23

Hem de bregar amb molts “sense sentits” que ens ocasionen un capteniment erràtic

© L’ENIGMA HUMÀ                               

Com explicar la contradicció inherent a l’ésser humà? Com acceptar-ne la limitació material?

L’esperit per un cantó, el cos per l’altre... Un constant entortolligament entre desigs i necessitats. La millor voluntat ensopegant amb les mil i una incoherències del dia a dia.

No era possible una “configuració” més equilibrada? O potser ja ho era i algú la va alterar... No es comprèn que un mecanisme tan sofisticat com és la naturalesa humana, tingui unes “tares” tan evidents i inexplicables, vaja que no lliguen amb l’estructura general.

Encara que només siguin especulacions potser sí que algú o alguns en un temps pretèrit van intervenir en la nostra constitució original manipulant el què fos, ocasionant les distorsions que patim habitualment.

S’ha escrit que el nostre ADN va ser intervingut rebaixant-ne les seves facultats per tal d’assolir uns éssers útils però no massa espavilats per a poder ser més “controlables”.

Sigui com sigui, la qüestió és que hem de bregar amb molts “sense sentits” que ens ocasionen un capteniment erràtic, quan no contradictori.

Tota aquesta divagació ve donada en contemplar la continuada inòpia humana, la constant actitud d’autosabotatge, la desviació inercial cap al mal comportament quan la bona convivència és la millor forma de viure (i la que ens fa més feliços).

D’acord que no hi ha res perfecte en la Natura però les imperfeccions evidents que arrossega l’ésser humà no quadren amb la meravella que suposa en el seu conjunt: cos, ment i esperit.

Si aquestes clares mancances són “ex professo” per a donar més “al·licient” a l’experimentació de la vida pot ser una interpretació, però més aviat sembla una excusa de mal pagador.

El que sí està clar és que si disposéssim de “l’equipament complet” moltes incongruències no hi foren i les relacions humanes serien, sinó com una seda, sí del confort adequat per estar en sintonia amb un entorn magnífic que faria de l’estada vital un veritable plaure.

En qualsevol cas la insatisfacció, que en el fons tots arrosseguem, va lligada a la sensació de que trobem a faltar alguna cosa en nosaltres, com si anéssim pel món amb una ma lligada a l’esquena...

Per a poder fruir plenament de tot el què ens envolta sense “efectes secundaris” caldria la rehabilitació completa de la nostra estructura. Retornar al nostre “disseny inicial”.

Ara però el què es pretén és augmentar encara més el nostre desajust a base d’ampliar artificialment algunes capacitats i reduir-ne d’altres a fi i efecte d’aconseguir la plena submissió i desactivació de l’ésser humà (allò que en diuen el transhumanisme).

Mirant-nos de lluny a tota la humanitat es veu un conjunt d’ésser vius que s’interrelacionen de maneres forçades i en general poc amistosa: hipocresia, enveges, mentides, violència... També aflora però l’estimació, la gentilesa, la compassió... però sembla que estan en minoria.

Potser és que estem a “mig fer” Que ens van posar en marxa “inacabats” perquè fóssim nosaltres mateixos els qui enllestíssim la feina i de la nostra bona ma depengués el resultat final (allò de ser cocreadors, que se sent a dir).

Tal com deia més amunt, tot són especulacions. El què sí que és ben cert és que el món sembla un galliner ple de picabaralles i això és força decebedor, malgrat no en siguem del tot responsables sinó més aviat víctimes.

Una mica derrotista aquesta visió però també s'ha de dir que, amb la nostra part espiritual, podem fer camí de manera plaent i amb la satisfacció d’estar gaudint d’una experiència extraordinària.

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 28 d’agost del 2023     

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

No hay comentarios: