13/2/24

Definir una filosofia ètica pròpia i ser-hi conseqüents és la clau per anar bé per la vida

VEURE LLIBRE

© COL·LECTIU O INDIVIDUAL                  

Quan parlem de “societat” ens cal entendre que parlem d’individus perquè “societat” és un terme abstracte, per això és a cada “individu” i a la seva pròpia situació a qui ens hem de referir.

Les generalitzacions només generen confusions. Així que deixem a cadascú que es manifesti des del seu potencial i s’obri camí pel seu compte segons els seus objectius i valors.

Això no vol dir que no es pugui fer treball en grup però ha de ser un grup d’afinitat reconeguda on tots remin en la mateixa direcció. Sinó que cadascú tiri cap on millor li sembli.

La insistència en enfrontar el col·lectiu amb l’individual -quasi sempre amb rerefons de judici moral favorable al primer cas- ha portat l’home a una desorientació cabdal.

Si faig el què a mi m’agrada, no està ben vist. Si faig el que agrada a la majoria, jo he fet un esforç sense gratificació (física o mental).

Degut a un adoctrinament de fa temps, hi ha molts que s’han acomodat als beneficis del col·lectiu en detriment de l’esforç personal.

Aquesta postura ens ha dut a un estat de coses deplorables: dependència, sotmetiment, parasitisme, inoperància... que no contribueixen pas al progrés ni a l’evolució humanes.

La tasca personal que cadascú pot dur a terme és àmplia i diversa. Accions extraordinàries o petits assoliments però fruits sempre de la iniciativa i la creativitat pròpies.

En qualsevol cas es tracta de la nostra aportació personal al món que ens acull i del què en traiem profit. En contraprestació al què rebem o usufructuem, nosaltres li lliurem la nostra part.

No som en aquest món per a tenir cura de ningú més que de nosaltres mateixos, però cal ser-ne responsables de cap a peus i donar el millor del què atresorem.

Segur que si fem un treball profitós des de la nostra capacitat, malgrat que sigui en profit nostre, també aprofitarà a molts d’altres com nosaltres ens aprofitem del què han fet d’altres abans.

Així que no s’hi val a badar: no ens hem de deixar entabanar amb narratives de “servei als altres” que només suposen un malbaratament d’energia i una minva en la pròpia autoestima.

El nostre esforç ha de comportar una gratificació (física o moral) com recompensa i estímul per seguir creant i contribuint a fer avançar el món.

Si la nostra feina ha de revertir en un altre, ha de ser per dues soles raons: O és un intercanvi en el què ambdós en sortim beneficiats o bé és en detriment propi per a un bé major. En cap cas és pot donar un intercanvi del què en sortim perjudicats.

És una regla prou entenedora i justa. Jo et dono A i tu em dónes B (on tan A com B tenen un valor similar). Només nosaltres hem d’avaluar si el perjudici que ens ocasiona una transacció és acceptable per un objectiu major (salvar a qui estimem perdent la nostra vida)

Definir una filosofia ètica segons l’escala de valors pròpia i ser-hi conseqüents és la clau per anar bé per la vida i estalviar-se malentesos i malbarataments inútils d’energia.

O així m’ho sembla.

_________________________________________________________________________________

Joan Martí - elcamidelavida@gmail.com - 13 febrer 2024

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

No hay comentarios: