8/2/24

Alleugerir insatisfaccions amb rituals que fan oblidar temporalment altres maldecaps

© DISBAUXA vs INSATISFACCIÓ     

El temps de carnaval suposava capgirar-ho tot durant els dies que precedien a la quaresma, un temps de recolliment i austeritat que actualment es pot dir que ha desaparegut. En canvi el carnaval s’ha expandit de forma massiva aplegant una munió d’aficionats a la disfressa i la disbauxa que omplen els carrers de moltes contrades.

Quan vivíem sota la dictadura el carnaval estava prohibit i els actes religiosos de la quaresma ho presidien tot amb exclusivitat. La música clàssica envaïa les ones de radio i els colors foscos eren la tònica general. 

De tota aquella època n’han quedat les “promocionades” processons de setmana santa amb tot el seu ritual arcaic mantingut a major glòria del turisme i dels personatges a qui els agrada que els vegin participant d’uns ritus que no ajuden a promoure precisament l’espiritualitat.

Quan no hi havia cap més alternativa d’esbarjo, molts s’apuntaven a participar-hi o, si més no, a contemplar-ho amb més o menys “devoció”. La duresa de la vida diària es mirava d’alleugerir amb invocacions religioses.

Avui dia han canviat els mitjans però continua la mateixa raó de fons: Alleugerir insatisfaccions a base de rituals, en aquest cas els de la disbauxa que fan oblidar temporalment altres maldecaps.

Tenir a la gent entretinguda és la tàctica de sempre. En temps dels romans a la gent l’abocaven als coliseus on gladiadors i feres els oferien distracció. Ara ens aboquen als carrers on rues, cavalcades, cercaviles, fires, o qualsevol activitat festiva ens fa passar l’estona.

El soroll és l’eina més emprada per a enterbolir les ments -ja prou destarotades- de la gran majoria que, entre una cosa i una altra, no té temps -ni costum- de pensar críticament i adonar-se de com l’entretenen els qui “remenen les cireres”.  

No es un al·legat en contra de l’alegria i la gresca que sempre tenim a ma de gaudir entre amics o familiars. El què fa pudor de socarrim és tanta concentració d’activitat festiva en uns temps en que, ben a la cara, ens estan prenent tots els nostres drets vitals.

Una vida equilibrada, sana, plena i satisfactòria, sense estar renyida amb les celebracions, no s’aconsegueix amb espectacles massius plens de soroll i batibull.

Tot i el risc de passar per esgarriacries no vull desaprofitar aquesta avinentesa sense expressar el meu desencís en constatar com de fàcils som de manipular i d’acontentar-nos amb succedanis

I si decidim esbargir-nos tan com puguem per allò de que “qui canta el seu mal espanta” no diu gaire al nostre favor en unes circumstàncies tan aterridores per al nostre futur humà.

Aquesta visió crítica no ha de menystenir una tasca que aporta valors de socialització (creació i actuació de carrosses i disfresses) amb la que s’aconsegueix una bona interrelació humana.

En qualsevol cas, que cadascú faci el què li vingui més de gust i el que hagi de ser, serà, doncs és evident que no assolirem cap millora humana només deixant de banda la gresca.

Són necessaris altres requisits per a evitar lliscar pel pendent de la deshumanització en la que ens trobem.

O així m’ho sembla

__________________________________________________________________________________

Joan Martí - elcamidelavida@gmail.com - 8 febrer 2024 

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

            

No hay comentarios: