6/7/23

Fent servir la lògica i la racionalitat cal admetre un rerefons de misteri que ho abasta tot

 © EL FUTUR DE LA HUMANITAT             

La humanitat està arribant a un punt de no retorn. La nostra forma de viure està portant el món i l’espècie al límit i només tenim dues opcions: o ens repensem i ens humanitzem o ens extingim. Encara hi som a temps, però la necessitat d’un gran canvi col·lectiu és urgent. No serà possible sobreviure sense modificar de manera profunda la nostra forma de pensar, relacionar-nos i viure

Eudald Carbonell (Ribes Freser, 1953) en el seu llibre, El futur de la humanitat (Ara Llibres), arriba a una conclusió radical: o canviem o ens extingim. L’assaig de Carbonell -antropòleg, historiador i codirector del jaciment d’Atapuerca- és un manual de supervivència de l’espècie humana que incorpora 10 idees clau enfront del col·lapse. Creu que el capitalisme és un sistema en via d’extinció, perquè quan un sistema no soluciona els problemes que genera, acaba morint.

Car­bo­nell ofe­reix un decàleg amb 10 pro­pos­tes con­cre­tes per tro­bar la manera de sobre­viure com a espècie i no extin­gir-nos: 1) tenir una consciència crítica d’espècie, 2) apor­tar els conei­xe­ments per­so­nals per cons­truir la comu­ni­tat (indi­vi­du­a­li­tat col·lec­tiva); 3) soci­a­lit­zar la tec­no­lo­gia; 4) tenir consciència ope­ra­tiva (inver­tir ener­gies en la coo­pe­ració); 5) parar la glo­ba­lit­zació; 6) ini­ciar la pla­ne­tit­zació; 7) incre­men­tar la diver­si­tat; 8) la des­a­pa­rició de líders i de la jerar­quia social; 9) la femi­nit­zació de l’espècie; 10) fer pro­gres­sar l’equi­li­bri social i ecològic de l’espècie. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amb il·lusió vaig escometre la lectura d’aquest llibre amb la ingenuïtat de trobar-hi la fórmula magistral per a les nostres penes i val a dir que amb la diagnosi i les propostes m’hi sento ben d’acord, malgrat el desencís final en trobar-hi a faltar un aspecte per a mi cabdal.

Cap besllum d’espiritualitat: En aquest llibre tot resulta molt científic i racional. Fins i tot fent servir la lògica i la racionalitat cal admetre un rerefons de misteri que ho abasta tot, en tot moment. Fiar-ho tot només a l’element humà és una visió limitada.

El component metafísic sembla inevitable i no el podem bandejar so pena de restar encara més orfes davant la magnitud de la Vida en tots els seus aspectes.

Emparar-nos en les descobertes de la ciència concretades en unes suposades lleis, que al llarg de la historia han anat canviant, suposa una temeritat existencial.

Només pensar que estem vivint damunt d’una bola penjada en el buit i perduda en la immensitat de l’espai, ja hauria de fer-nos tenir en compte quelcom més del què veiem a primera vista.

Clar que és més tranquil·litzador acollir-se a explicacions que miren de donar sentit a tot el què ens envolta, però el propi enteniment ens empeny a no romandre-hi còmodes.

Sí, al final anem a parar al terreny de les creences que a cadascú li serveixen en alguna mesura davant la ignorància de fons que arrosseguem.

Ens aniria molt bé un marc de certesa com més ampli millor per entomar l’embolcall de misteri que hi ha darrera de tot plegat, però no tenir-lo no justifica obviar-lo.

Una visió racional de la realitat i les previsions de futur són un bàlsam necessari que només ajorna o disfressa l’inexplicable.

No cenyir-se a la racionalitat no és un defecte sinó una amplitud de mires per a donar cabuda a tot el què ens transcendeix i no entenem però hi estem sotmesos d’una manera o altra.

Tornant al llibre i a la seva valuosa aportació, dir que la incertesa de la Vida que sura per damunt de totes les accions que es poden emprendre pot encarar-se acudint a la dimensió espiritual de la que l’ésser humà n’és instrument de manifestació i alhora receptacle.

Sense cap pretensió de banalitzar res, és allò de l’home proposa i Deu disposa. Per tant endeguem tot el què creguem millor però sempre emparant-nos i encomanant-nos al poder superior que ho sustenta tot.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Joan Martí – elcamidelavida@gmail.com – 6 juliol 2023      

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR

https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html


No hay comentarios: