9/11/20

Recuperem el dret de moviment, de reunió, de vida privada i sobre el nostre cos.

DESOBEDIÈNCIA COL·LECTIVA CATALUNYA

Pre-manifest inicial

Un grup de persones amb diverses experiències en moviments socials i ciutadans individuals hem constituït un nou espai de resposta a la voràgine autoritària que patim.

Partim del reconeixement del fet que ens trobem davant d'un greu problema que afecta milers de catalans i espanyols amb xifres molt importants —entre els sotasignants n'hi ha que ho han patit de primera mà. No es pot carregar ni culpabilitzar les persones, ni fer responsable la ciutadania de la inacció o incompetència de les administracions en aquesta pandèmia.

Han transcorregut ja 8 mesos des de l'inici de la declaració de la pandèmia i si durant l'emergència del març les administracions tenien el benefici del dubte, ara ja no hi ha l'excusa de la urgència. Ja no hi ha justificació que permeti als governs exigir als ciutadans el que no han sabut gestionar amb les seves mancances.

Aquestes mancances venen de lluny: denunciem el desbastellament dels sistemes públics de Salut, els qual des de fa 23 anys fins ara han sofert una privatització que beneficia les grans empreses del sector sanitari-farmacèutic en detriment dels serveis de salut essencials, que són els que pateixen l‘anomenada saturació i desbordament.

Denunciem, també, l’aïllament excessiu de les persones més vulnerables, persones en situació de dependència, que es troben més soles que mai.

La vulneració de drets fonamentals no es pot justificar per raó de salut pública en una situació de llarga durada.

Hi ha països que no les han implementades i tenen una situació molt millor en l'actualitat, com és el cas de Suècia. Hi ha grans moviments de metges I científics que tampoc no estan d'acord amb les accions de restricció a la població sana, com és el cas de la Declaració de Great Barrington.

L'increment de l'arbitrarietat, sense base científica —com ara amb el toc de queda—, genera una indefensió molt greu com a poble per a mantenir els nostres drets. Més, encara, coneixent la història i sabent com la por s'ha usat sempre per sistemes totalitaris com a forma d'aconseguir màxima obediència.

A més a més, no està demostrat que aquestes restriccions beneficiïn globalment la salut dels ciutadans. De fet ens preocupa la falta de dades sobre morts per altres causes com càncers, grips, falta d'assistència mèdica, suïcidis o violència de gènere.

Mentre els missatges dels governants i dels dirigents sanitaris estan destinats a atacar el virus amb el distanciament i la protecció, trobem a faltar que no es parli de la importància de reforçar el nostre sistema immune, com a millor defensa davant la malaltia.

El  sistema immune pot debilitar-se per l'estrès, la por, la depressió, les situacions que l'alarmisme mediàtic I la repressió de les llibertats alimenten. La pèrdua d'hores de sol, la reducció de l'exercici i l'empitjorament de l'alimentació, s'accentuen amb els confinaments i la crisi econòmica i, també, perjudiquen la nostra salut.

Denunciem, igualment, els excessius protocols escolars, a causa dels efectes a llarg termini que poden tenir sobre la salut física, emocional i psicològica dels infants i la nostra cultura democràtica. 

També, veiem com altres països del nostre entorn prenen mesures menys dràstiques i limitadores dels drets fonamentals dels infants i de les seves necessitats de jugar, moure's lliurement, rebre una educació en l'afectivitat i la relació amb els altres i participar en les decisions que els afecten.

Les administracions continuen carregant tot el pes de la situació sanitària i socioeconòmica sobre les espatlles d'una societat cada cop més precaritzada, amb mesures que aprofundeixen en les desigualtats i que s'han mostrat poc efectives. Novament, s'ha optat —com en la crisi del 2008— per beneficiar les grans multinacionals, especialment les digitals, i enfonsar les economies locals i familiars.

L'aplicació del toc de queda és la gota que fa vessar el got: sense base científica, sense utilitat per a solucionar el problema sanitari; conculca, plenament, la llibertat de totes les persones i, especialment, la de les més vulnerables, les que no tenen un sostre, condemnades a l'extrem aïllament dels carrers buits i les que pateixen de situacions precàries personals, domèstiques i econòmiques, condemnades a restar entre 4 parets que les poden posar en risc vital màxim.

Per això:

Assumim el col·lapse del contracte social amb l'Estat i refem els llaços amb la nostra comunitat. El veïnatge i la comunitat són saludables. En canvi l'aïllament, la por, l'estrès i l'abandonament dels hàbits personals no ens beneficien com a essers humans. Per això, ens disposem a recuperar la vida que volem i l'alegria que comporta, digui el que digui l'Estat.

Ens unim en el camí de deslliurar-nos de l'actitud paternalista i idiotitzant d'aquestes autoritats, per anar apuntalant el nostre propi criteri i actuar segons aquest amb llibertat.

Respecte a la responsabilitat personal i col·lectiva: que cadascú prengui les mesures sanitàries que consideri adients tot pensant en el be comú. Alhora, reivindiquem plegats que el Govern no té dret a imposar res a ningú. Estem davant d'un procés d'infantilització de la societat, amb un to perillosament autoritari per part de les institucions polítiques i sanitàries.

Els drets fonamentals es van implantar (millor dit: "guanyar" o "conquerir") per a protegir als ciutadans dels governs autoritaris i ara necessitem defensar-los i exercir-los.

Així, exercint els drets humans, constituïm un espai inclusiu i per tant rebutgem comportaments racistes, sexistes i homòfobs. El respecte per a totes les persones és un element fundacional

I diem:

No a les restriccions socials i de drets civils.

No al toc de queda.

No als confinaments.

No al tancament del petit comerç i l'hostaleria... Defensem l'economia  local!

No al  tancament presencial de les universitats.

Objectem l'obligació de portar mascareta, molt especialment pels infants.

Anunciem que recuperem els drets de lliure moviment, de reunió, d'educació, de manifestació, el dret a la vida privada, al nostre cos i a tenir cura de la nostra economia.

Per a fer-ho possible fem una crida a l'autoorganització local per afinitats.

De fet, el poble, sàviament, en els moments mes crus de la pandemia es va auto-organitzar en grups de suport mutu per barris i viles arreu del territori. Aquesta crida la volem estendre a aquests grups que, en el moment de l'emergència, van assolir la tasca d'estar al servei del poble per a reactivar-se fent desobediència quan sigui necessari.

Animem als grups que plantegen desobeir a contactar-nos i oferim un nou espai comú: *Desobediència Col·lectiva Catalunya* per a coordinar-nos.

Contacte: desobedienciacollectiva@riseup.net

No hay comentarios: