30/3/24

Cap bàlsam que se li posi no impedeix haver de reconèixer la malignitat de l’assumpte

© EL FENOMEN DE LA VIDA              

DESPIETADAMENT ABSURD

Avui em vull permetre una visió crítica de la vida en general a partir del què la realitat ens mostra de formes diverses.

La vida és un enigma en el que tots ens hi trobem ficats però del que, malgrat les seves contradiccions, ningú se’n vol deseixir. Existir o no existir, vet aquí l’imponderable dilema.

No entenem allà on som, ni perquè hi som, però no tenim escapatòria: Ens hem d’espavilar i anar mirant de comprendre-ho, deixant de banda tot allò que no ens serveix o ens desestabilitza.

Perquè, al final, viure és un exercici de funambulisme en el què hem de passar la maroma sense caure al buit, ves quina broma! com si haver d’anar sempre fent equilibris fos molt estimulant.

Tot plegat una mena de gimcana plena de paranys -tan físics com morals- que fa pensar en la malèfica història dels “jocs de la fam” (Los juegos del hambre) on no et pots distreure gens perquè, o mates o et maten.

Sobreviure, que no és precisament viure, és el joc que la vida planteja en termes de “vida o mort” en tots els seus graus i situacions. Una veritable i inextricable jungla de lluita sense repòs “depredador-presa”.

Hem aterrat a l’existència amb data de caducitat i una colla de riscos de “desaparèixer” de mil formes aleatòries que entenebreixen el trànsit vers un final en pau, que fora el mínim que caldria exigir donada l’extinció segura de la vida.

Allò de que “viure és patir” sembla una condició molt mesquina i bastant perversa. Anar venut i a més a més, amb el final programat és, per a dir-ho planer, una “gran putada”.

Cap bàlsam que s’hi vulgui posar, des de les religions o des altres propostes metafísiques, no impedeix haver de reconèixer la malignitat de l’assumpte.

Potser per això, de sempre han sigut una atracció -un entreteniment- tota mena de violències des de les lluites de gladiadors fins als boxejadors, des de la cacera d’animals fins al toreig, des de les pel·lícules de guerra fins a les malvestats humanes incomptables.

Com es pot demanar o esperar bondat quan tot està muntat sobre un esquema tan cruel com el de què per a què uns visquin, altres han de morir (cadena alimentaria o cadena de poder)?

Sincerament, des de la visió humana limitada, tot plegat resulta bastant descoratjador per no dir res més gruixut.

Sembla però que l’accés a la vida s’hi fa voluntàriament, amb coneixement de causa, malgrat que tot s’oblida en accedir-hi i... aquí comença l’aventura.

Acabo de manera més possibilista, acceptant que la vida és un joc, amb els seus riscos i un final però que mentre dura proporciona experiències de diversa qualitat des de la premissa de la sensibilitat material... el que no treu tot el que hem dit abans!

O així m’ho sembla

________________________________________________________________________________

Joan Martí - elcamidelavida@gmail.com - 30 Març 2024  

ALTRES ESCRITS DEL MATEIX AUTOR: https://elcamidelavida.blogspot.com/p/escrits-propis.html

Versió en castellà a l’enllaç: https://masacriticaconsciente.blogspot.com/

 

No hay comentarios: