30/9/13

Iniciativa de canvi a favor d’un model social, econòmic i polític igualitari i participatiu

SENSE POR

“Ja no ens creiem que no hi ha alternativa, però cal passar a l’acció”

La monja, impulsora de Procés Constituent, publica ‘Sense por’, un llibre de converses amb Esther Vivas

(Manifest del procés Constituent inclòs al final)

La crisi, la corrupció, el segrest de la democràcia, la nova política, el moviment d’indignats, la desobediència civil, el Procés Constituent i el dret de decidir són algunes de les qüestions sobre les quals reflexionen la monja benedictina Teresa Forcades i l’activista social Esther Vivas a Sense por, un llibre que recull converses entre totes dues.

Diuen que durant molt de temps ens han fet creure que les coses no podien anar de cap més manera. El famós ‘there is no alternative’ (TINA) de Margaret Thatcher. Però que com més va menys gent s’ho creu. ‘A mi m’ho sembla –diu Forcades aVilaWeb–, però això ho hem de demostrar amb l’acció.’ Accions locals però també ‘accions de desobediència civil multitudinàries que facin molt difícil la represàlia’, diu. I és en aquest context on situa la plataforma Procés Constituent.

‘La gent ha dit prou’
En llibre analitzen algunes de les causes i conseqüències de la crisi actual i de la corrupció política i reflexionen sobre mancances democràtiques. Ataquen el sistema capitalista i el sistema bancari i exploren les alternatives per a sortir de la crisi. També reflexionen sobre la pèrdua de la por de les represàlies i l’augment d’accions de desobediència. ‘La gent ha dit prou’, diu Esther Vivas a VilaWeb: ‘Ho vam veure ara fa dos anys quan va sorgir el 15-M, quan la gent va sortir al carrer en massa i va ocupar les places i l’espai públic. D’aleshores ençà, les accions de desobediència civil no han fet sinó multiplicar-se: s’ocupen oficines bancàries, recepcions dels hospitals, pisos buits en mans de bancs. I aquestes accions tenen el suport d’amplis sectors de la societat’. Per Vivas, s’ha posat en evidència ‘que davant lleis polítiques injustes no queda més remei que desobeir.’

‘Més capitalisme és menys democràcia’
En el llibre també afirmen que la democràcia ha estat segrestada. ‘És clar, el poder econòmic domina el poder polític’, ens diu Forcades. ‘Altrament no es permetria mai que les grans empreses evadissin impostos mentre els ciutadans de renda més modesta són perseguits.’ També hi vinculen el capitalisme: ‘Més capitalisme és menys democràcia.’ Vivas en posa d’exemple el 2011, quan ‘els mercats van fer dos cops d’estat financers, a Itàlia i a Grècia, substituint els primers ministres respectius per dos tecnòcrates al seu servei’.
Sobre aquesta mateixa qüestió també defensen que per tal de guanyar en democràcia s’aboleixin els partits. Forcades ens ho explica així: ‘És clar que el funcionament dels partits tal com els coneixem avui dia bloca la democràcia perquè per a poder fer una campanya electoral necessiten un finançament tan elevat que només el poden obtenir de grans empreses a les quals després han de tornar el favor. Una cosa que tenen de bo els partits és que teòricament fan visible que la diversitat social i política és irreductible. Això és fonamental; però a la pràctica s’han convertit en façanes sense base social.’

El llibre, editat per Icària Editorial i que ja passa per la segona edició, es presentarà demà a les 19.30 a l’Espai VilaWeb, en un acte obert a tothom i amb la participació d’Esther Vivas.


MANIFEST PROCÉS CONSTITUENT A CATALUNYA

Els sota-signants fem una crida a la ciutadania de Catalunya a adherir-se a aquest manifest que té per objectiu la convocatòria d’un procés constituent a Catalunya que permeti que el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model d’estat i de país és el que desitja.
Les mobilitzacions dels darrers dos anys han mostrat un potencial de lluita social creixent i un ampli rebuig a les polítiques que pretenen resoldre la crisi premiant amb diners, reconeixement i privilegis els seus responsables directes i endeutant de per vida a la majoria de la població.
L’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat.
És urgent que creem entre totes un model polític i social nou i cal fer-ho sense repetir fórmules del passat, conscients que el procés no serà fàcil ni curt. Requerirà l’autoorganització i la mobilització social continuada. Només amb una ciutadania activa, participativa i al carrer serà possible garantir un procés de canvi social profund.
Per a aconseguir-ho, cal impulsar un procés de reflexió i confluència ampli, plural i participatiu capaç de reconèixer en la seva competència i diversitat els múltiples col·lectius que ja fa temps que treballen pel canvi democràtic i pacífic,  i capaç de fer-los lloc en una plataforma unitària que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model.
Es tracta d’iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col·lectius i persones a barris i pobles, per tal de bastir una nova eina plural i diversa i articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de defensar la convocatòria d’una Assemblea Constituent per definir quin nou model d’estat i d’ordenació sòcio-econòmica volem.
El nostre objectiu no és crear un nou partit polític. Cap de les dues persones que presentem aquest manifest no pensem concórrer a les eleccions, sinó que volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria.
Un projecte de canvi social i de ruptura amb l’actual ordre haurà de defensar un seguit de mesures bàsiques i d’urgència. Definir-les és una feina col·lectiva a realitzar per part de totes les organitzacions i persones que participin en aquest procés. Una primera llista provisional, orientativa i no exhaustiva de punts a considerar és la següent:
1.      Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il.legítim.
2.      Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat.
3.      Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.
4.      Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.
5.      No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.
6.      Dret al propi cos i no a la violència de gènere.
7.      Reconversió ecològica de l’economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria.
8.      Drets de ciutadania per a tothom, no a la xenofòbia i derogació de la legislació d’estrangeria.
9.      Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i desmercantilització de la cultura.
10.  Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l’OTAN.
Ens trobem en una cruïlla històrica on és necessari fer un pas endavant i aplegar forces. Fem una crida a la ciutadania de Catalunya a signar aquest Manifest i a ajudar a construir entre totes i tots aquesta iniciativa de canvi a favor d’un model social, econòmic i polític igualitari i participatiu que es nega a separar la Llibertat de la Justícia i de la Solidaritat.
Arcadi Oliveres i Teresa Forcades
10 d’abril 2013



No hay comentarios: