PÀGINES MONOGRÀFIQUES

28/12/23

Toca no defallir i anar a l’encontre de la saviesa que tots tenim, per a veure-hi clar

© QUI ÉS EL QUE PASSA, EL TEMPS O NOSALTRES?  

El fet d’assenyalar etapes en el temps marcant dies, setmanes, mesos, anys... és un costum arrelat que ens dóna una sensació de control, si més no, d’estabilitat.

Així quan arriba el 31 de desembre en diem final d’any i al 1 de gener, començament d’any i ens apressem a fer balanços d’allò fet i previsions o desitjos del què volem (voldríem) fer.

El temps així formatejat és una roda que es repeteix de forma contínua a través de les quatre estacions (hivern, primavera, estiu, tardor) amb les seves diferents situacions climàtiques.

Però la veritat és que el “temps humà” és un contínuum que depassa aquest esquema.

27/12/23

Hay mucha gente, millones, que están haciendo de su forma de vida una alternativa

MILLONES DE PERSONAS                    

Hacía mucho tiempo que no recibía noticias suyas. El teléfono le va unas veces y otras no y, sobre todo, ella no le da mucha bola. La poca plata que tiene la utiliza para otras cosas.

La conocí hace años en Tucumán, en el norte de Argentina, y fue la persona que me enseñó a dejar que de la boca saliera un “Te quiero” dirigido a una amiga. Ella rondaba los veinte y yo tenía diez más, pero siempre pensé que esos años extra que le sacaba estaban vacíos de muchas cosas que aprendí de ella.

A vivir con poquísimo. A saber que los conocimientos importantes para la vida no eran los que estudié en la universidad. A llevar las ideas ecologistas y feministas a la práctica desde las miradas de personas que habitan las periferias.

23/12/23

Gaudiu, celebreu, agraïu tot allò que suposi alegria, companyonia, benestar anímic

© BENEIT SIGUI EL MITE DE NADAL

Tan si ho feu en el pla profà com en el sagrat, gaudiu d’aquest esdeveniment que, malgrat pugui ser real o no, suposa una gran font de tendresa i alegria.

L’ésser humà ha necessitat al llarg dels temps mites, històries, relats en fi, que li alleugerissin les inseguretats, els dubtes, les pors, la ignorància del desconegut.

I és que, davant de tan de misteri, una mica d’explicació –per poc versemblant que sigui- ha estat sempre benvinguda i acollida.

Els fets que s’han narrat de fa més de 2000 anys són, sinó verídics, tan entranyables que és lògic que hagin arrelat en l’imaginari popular per tota una colla de raons.

20/12/23

La implicació de la Dra Nadiya ens ha d’esperonar a agafar les regnes de la nostra vida

© UNA FIGURA DIGNA DE LLOANÇA

Doctora Nadiya Popel

Doctora en medicina a qui se li ha privat el dret a la seva professió a més d’imposar-li elevades multes pel sol fet de no combregar amb les mentides imposades pel relat oficial.

Una persona senzilla i admirable, exemple impecable de compromís i lliurament generós, víctima de brutal assetjament laboral i personal per raó de les seves conviccions.

La seva qualitat humana s'ha fet evident en la iniciativa d’oferir atenció sanitària per defora del sistema oficial corrupte, promovent l’autosuficiència en la gestió de la salut amb remeis alternatius efectius.

19/12/23

La planta es una estructura modular, colaborativa, distribuida y sin centros de mando

EL FUTURO ES VEGETAL                     

Extracto de "El Futuro es Vegetal" de Stefano Mancuso /2017

Una planta no es un animal. Esta afirmación puede parecer la quintaesencia de la banalidad, pero me he dado cuenta que nunca está de más recordarlo. Lo cierto es que nuestra idea de una vida compleja e inteligente corresponde a la vida animal, y como, inconscientemente, no encontramos en las plantas las características típicas de los animales, las catalogamos como seres pasivos (es decir, “vegetales”), negándoles cualquiera de las capacidades típicas de los animales, desde el movimiento a la cognición. 

Es por eso que, cuando vemos una planta cualquiera, debemos recordar que estamos observando algo que está construido a partir de un modelo completamente distinto del modelo animal. Un modelo tan diferente que, comparados con él, los alienígenas del cine de ciencia ficción no son más que simpáticas fantasías infantiles.

18/12/23

La vida ens posa entrebancs per a que ens adonem que toca canviar quelcom

© A HORES D’ARA, ON SOM?               

A l’escrit de finals de l’any passat És hora de decidir què volem, entre d’altres coses, hi deia:

“Preparem-nos per a fer realitat la societat que volem, on resplendeixin uns valors que mai haurien d’haver desaparegut. Es tracta de situar cada cosa al seu lloc i guiar-nos per una escala de valors que posi la vida al capdamunt, sostinguda en la dignitat i la llibertat humanes.

Cal destriar el gra de la palla, endreçar els nostres costums, omplir-nos de pau, optar per la senzillesa. Cerquem a dins nostre totes les potencialitats de què disposem i lliurem-nos-hi.

Una vegada presa la decisió i mantenint-s’hi, l’univers -la Vida- farà la seva feina i nosaltres en serem els beneficiaris. No és tan difícil, només cal deixar-se portar amb plena confiança”.

15/12/23

Nou projecte de distribució enfocat en clau de proximitat, salut i sostenibilitat

FINAL PERÍODE D’OBRES                

LA GATERA COOPERATIVA

BUTLLETÍ N.6

L'inici de l'activitat s'atansa

Les obres que van iniciar-se al mes de juny estan arribant al seu final.

Amb un cost total de 120.000€, aquesta fase de projecte, construcció, equipament i maquinària ha culminat amb èxit.

Les millores inclouen una cuina professional i equipada, cambra frigorífica, sala de fermentació, lavabos, zona de vestuari, àrea de picking, espais de magatzem, formació, dinamització social, accés nou.

14/12/23

Renunciando a hacernos preguntas creamos una tecnología que solo ofrece respuestas

LA TOTALITARIA CULTURA DE LAS RESPUESTAS

Desde los más catastrofistas que auguran la extinción de la especie hasta las lecturas más cándidas que hablan de la neutralidad y las posibilidades que brinda la tecnología para superar los límites de la humanidad, el debate sobre la aplicación de la Inteligencia Artificial (IA) abarca diversos posicionamientos. Aun cuando parezca imposible llegar a un acuerdo, en lo que todos parecen coincidir es en que, en breve, lo que consideramos “humano”, deberá ser resignificado.

Pero, ¿de qué se trata este cambio? En una entrevista para Zenda, el filósofo alemán Wolfram Eilenberger, autor de libros como Tiempo de magos, responde a este interrogante rastreando los orígenes de la filosofía y el conocimiento humano. Haciendo suya una larga tradición, Eilenberger encuentra en los niños el elemento indispensable para comprender un proceso que, según él, está en riesgo con la IA.

13/12/23

Moltes maneres de viure i treure profit d’aquest do de la vida i cap millor que una altra

© LA RELACIÓ DE PARELLA… UNA QUIMERA?    

A partir de l’amor romàntic –o la conveniència- es promouen unes associacions de parella que aspiren a ser de durada indefinida... cosa que no és certa si considerem aspectes fonamentals.

La tendència a viure en parella és un fet ben arrelat a la societat. Altra cosa és la pervivència d’aquesta associació vital que, quan engega, sembla del tot indestructible.

El fotut d’aquest assumpte és que hi juguen emocions i aspiracions profundes que fan difícil saber discernir l’evolució d’un compromís que al llarg de la vida es veu sotmès a reptes diversos.

12/12/23

Fluir con la vida, confiar en que las cosas se van acomodando para nuestro bien

ACEPTAR LO INEVITABLE PARA ENCONTRAR LA PAZ

¿Alguna vez te has detenido a pensar que, tal vez, lo que te sucede en la vida ya estaba, de alguna manera, marcado? La palabra árabe MAKTUB, que significa «estaba escrito», se utiliza para referirse a la idea de que todas las cosas que nos pasan están predestinadas y forman parte del destino. Por lo tanto, relájate y tómate las cosas con calma, que el final ya está escrito.

¿Cómo puede influir en tu vida adoptar el significado de maktub?

En un mundo donde a menudo nos sentimos abrumados por la incertidumbre y el cambio constante, maktub nos ofrece una perspectiva diferente: la aceptación de que cada evento, cada encuentro, y cada desafío forma parte de un gran diseño. ¿Pero cómo puede este concepto influir realmente en nuestra vida cotidiana y en nuestra búsqueda de paz interior?

11/12/23

Buen Vivir es la satisfacción de las necesidades, la calidad de vida, el amar y ser amado

MANIFIESTO POR UNA VIDA MEJOR

¡Víctimas del régimen del demasiado, uníos!

Los breves lapsos de moderada libertad —aquellos que nos conceden las vacaciones estivales o a veces, los puentes largos— vienes acompañados habitualmente de una mezcla de bajona y lucidez que nos hace preguntarnos por las vidas que, individual y colectivamente, llevamos. Aun cuando la sana desconexión se diluye cada vez más por vía de la hiperconectividad y la no interrupción de la riada de últimas horas, parece que basta distanciarse unos pocos días de las rutinas cotidianas para tomar perspectiva y reflexionar sobre el sentido de todo esto. La primera cuestión es, ¿qué nos pasa?. La segunda es si podemos salir de ello.

Sobre la colonización del tiempo

“La regla del 8-8-8 para mejorar la autoestima y afianzar el pilar de tu bienestar”, anuncia un titular del periódico digital El Confidencial. Como una fórmula para optimizar el tiempo de trabajo, el de ocio y el de sueño, así se plantean en las secciones de salud o sociedad, las web sobre estilos de vida,

7/12/23

A nivell espiritual, la pau o el benestar, és el premi per les actuacions bondadoses

© CAPTENIMENT VITAL                       

Comoditat vs llibertat. S’ha de reconèixer que l’estatus quo més generalitzat està basat en el pragmatisme on els drets humans van a remolc dels avantatges “pràctics” del dia a dia.

És allò de “vaya yo caliente” si no puc dir en veu alta tot el què penso, però tinc un plat a taula, doncs “anar tirant”. Clar que el tema democràtic està molt bé, però primer és el primer.

O sigui que “l’ordre” va per davant dels drets individuals. El “bé general” té prioritat sobre els drets personals i això es manifesta arreu pels interessos econòmics.

6/12/23

Hay buenos argumentos a favor de un autocuidado propio en materia de salud

NÉMESIS MÉDICA                                  

Las grandes estructuras de acero y cristal de nuestros hospitales, centros médicos e institutos de investigación -las nuevas catedrales de la sociedad industrializada- se alzan sobre nuestros rascacielos urbanos desde Estocolmo a Wichita, y también en el mundo en desarrollo. En su interior, brigadas de médicos y ejércitos de tecnólogos dirigen ordenadores, reconstruyen nuestros cuerpos con bisturí e injertos, hacen que las moléculas bailen según un orden, presiden máquinas increíblemente complejas que respiran por nosotros, o bombean sangre o lavan nuestras células más íntimas. Desafían a la muerte y vencen a la enfermedad y la discapacidad.

Fuera, por cientos de millones, visitamos a nuestros médicos, certificamos nuestras enfermedades, somos procesados por las unidades de cribado multifásico, tomamos nuestras potentes (y peligrosas) pastillas y esperamos confiados nuestro envejecimiento y nuestras reanimaciones cardíacas. Colectivamente, estamos creando "salud".

5/12/23

Tenim la llum i la força que ens fa valuosos i envejats per aquells que volen espoliar-nos

© SI TANQUESSIS ELS ULLS, QUÈ VEURIES?

No és un contrasentit tancar els ulls per a veure-hi?

Un exercici interessant, sorprenent, instructiu. Canvia totalment l’escenari on habitualment som. Apareixen una pila de coses inesperades, imprevistes i tot embolcallat d’un clamorós silenci.

Un inhabitual silenci absent en el tràfec diari en què tots els sentits estan en constant tensió i estressats per mil estímuls que potser no ens importen però que ens afecten, vulguem o no.

Aconseguir crear un espai de silenci enmig de l’allau de sorolls que ens envolten és una fita inestimable que ens desconnecta temporalment i ens aporta un bany de pau i serenor.

4/12/23

La evolución se da desde afuera de la naturaleza o es ella misma quien la genera?

EL FUTURO NO ESTÁ PREDETERMINADO

Ilya Prigogine es uno de los principales responsables de nuestra visión actual del universo, en la que la imagen de un mecanismo eterno e inmutable dio paso a la de una obra en construcción en la que el tiempo juega un papel esencial.

¿Está el futuro predeterminado? ¿Cómo surgió el universo? ¿Cuál es el papel de la ciencia en el mundo actual? A los 83 años, con su bondad y lucidez, Ilya Prigogine contesta estas preguntas.

La nueva ciencia no habla de certidumbre, sino de probabilidad.

La modernidad es la búsqueda de la certidumbre, el control y el dominio. Y aún hoy, escribe Silvia Zimermann, pasadas décadas de la nueva ciencia, no toleramos la idea del caos; preferimos la supervivencia de un "orden desordenado", obsoleto y dañino que nos dé una seguridad falaz. Prigogine invita a pensar el caos como consustancial a la vida, y entenderlo con signo positivo: como ámbito de creatividad, de transformación y de oportunidad.

1/12/23

El reconeixement de l’àmbit espiritual és indispensable per desentrellar allò que ens cal

© UNA VIDA LAICA O RELIGIOSA? 

Aquest és un tema una mica cantellut però m’agradaria donar-hi alguna volta per a veure quines particularitats suposa viure de manera religiosa o bé laica.

Quedi clar a l’avançada que aquí no parlo d’espiritualitat (aspecte metafísic de la vida) sinó de formes o convencions en les que ens basem pel dia a dia.

Per centrar el tema considero religiós qui ret adoració a un Deu i n’observa els rituals establerts. En el viure laic només es considera vàlida la condició humana i el respecte pels seus valors.