PÀGINES MONOGRÀFIQUES

12/1/22

Tots som subjectes que envellim i hem de pensar en els nostres plans de vida.

GENERAR UNS MODELS DE VIDA AMB SENTIT I AUTOCURA

Irati Mogollón (*)
"Arquitecturas del cuidado"

A vegades associem la jubilació amb entrar en un període de descans en el qual podem dedicar-nos a les nostres aficions, a la vida social, a fer viatges… Realment és així o hi ha una cara B?

Quan passem de la vida laboral a la «vida de joia» una de les primeres dificultats és, precisament, la transició. I no és tant per abandonar la vida professional, sinó per l’organització de la vida. Ens quedem sense horaris significatius que construeixen el nostre dia a dia i, quan falten aquests agafadors, pot anar-se perdent el sentit de la vida. 

Aquest tipus de qüestions són desencadenants de sentiments de soledat perquè no es tracta de “amb quanta gent interacciones”, sinó del significat que tenen per a tu aquestes interaccions i relacions. Quan et falten aquests ancoratges (a quina hora em llevo?, què faig?) es perd una mica de sentit. A l’inici, el primer o segon any, sembla com que ets de vacances, però això passa. Després ve el buit, i treballar aquest buit des d’una consciència és el més complicat.

Quines diferències hi ha entre la vellesa d’homes i dones?

Això té molt de com jo em relaciono amb el món. Segons la investigació Bakardadeak (Solituds, de Matia Institut) hi ha dos perfils, l’autònom i l’heterònom. L’heterònom és un tipus de persona que es bolca en les relacions en el seu dia a dia. Sovint tenen una construcció de la vida de “a mi em volen pel que jo faig, per l’útil que puc arribar a ser per a la gent”. Pot estar bolcat en la família, però alerta, també en la feina.

Per la seva banda, l’autònom és una persona que no necessita estar envoltada de gent per sentir-se bé i a gust amb una mateixa. Aquest tipus de persones té un món interior més ric, gairebé sempre són gent que ha decidit o ha acabat vivint sola. Aquest perfil té més adaptabilitat i resiliència per fer-se gran, perquè té un món interior al voltant del qual organitza la seva vida.

Gairebé sempre, i aquí hi ha una relació amb el patriarcat, el perfil heterònom sol coincidir molt més amb el sexe/gènere femení. La mare, la dona, la sacrificada, etc. que es bolca en els altres. I gairebé sempre, el perfil autònom correspon a un rol més masculí.

La vellesa és una època de major convivència amb la malaltia?

Sí, però alhora, a l’envellir, prens més consciència de la teva pròpia materialitat i de la teva intersubjectivitat. Què volem dir amb això? Que, en la vellesa, el cos es posa a sobre de la taula i l’èxit, l’autonomia, l’autosuficiència i aquest tipus de creences de la nostra societat occidental, tot d’una comencen a trontollar i convius més amb les teves limitacions físiques. Encara que això no ha de ser viscut necessàriament de manera negativa.

Quines malalties són típiques de la vellesa? Es poden prevenir o retardar la seva aparició?

Demència, Alzheimer i malalties cardiovasculars són les més importants. O la fibromiàlgia, que és molt freqüent en les dones. Sí que es poden prevenir i el paradigma de l’envelliment actiu té una vessant saludable, és clar, però no oblidem la seva vessant cap a l’autocura: moltes de les malalties tenen a veure amb el tabú d’admetre això que t’està passant. La gent sol tenir diferents estratègies: «fuig, que no em fa mal», o «no, jo segueixo sent autònoma». I la por absoluta.

No ens volem fer grans.

Tenim molts tabús. La demència, per exemple, té molts colors i es pot tractar de moltes maneres, detectar-la de forma precoç… Però, en general, l’únic que es fa és negar-la fins que arriba el moment que explota i llavors ja és un drama.

A l’extrem oposat, en els habitatges col·laboratius vaig conèixer gent a qui li havien extirpat un mugró per càncer de mama i la mateixa tarda de l’operació estava sopant, es prenia un vi i parlava de la morfina, que encara tenia súper alta, i la gent deia: «ai, m’encanta la morfina, la trobo a faltar de quan em va donar el segon ictus»… és una relació més sana amb la malaltia. En la nostra societat no es parla d’això.

I, què hi ha de la soledat? No és una malaltia, però fa mal. És tan freqüent com sembla?

Sí, però la soledat és freqüent en totes les edats, és un fet intrínsec a nosaltres mateixes. I, de fet, tenim un problema terminològic amb la soledat. S’ha posat de moda parlar de «soledat no desitjada» però des de la ciència no es pren aquesta perspectiva, perquè tu pots triar viure sola, desitjar soledat, i després sentir solitud. Així que deixem de banda el desig, que ens despista, per entendre la soledat.

La solitud és, sobretot, dues coses: falta d’un propòsit amb sentit a la vida (vida amb sentit) i una sensació de manca d’identitat, com sentir que res del que facis importa. Aquesta solitud tendeix a créixer a mesura que ens fem grans perquè les solituds tenen molt a veure amb el dol, amb la pèrdua i amb la falta d’organització de la vida.

Conceptes que ja esmentaves en el trànsit a la “vida de joia”.

Exacte. El problema és quan s’aprofundeix i es cronifica. Quan hi ha més factors que incideixen sobre la creació d’aquest sentiment de soledat? Quan hi ha moltes pèrdues a la vegada («m’estic quedant sol, cada vegada es moren més amics»), o quan hi ha una pèrdua espacial, és a dir, el teu entorn físic ha canviat («tot això abans era camp») i sents que el món canvia i la teva pertinença trontolla: “jo què hi faig, aquí?”.

Hi ha un munt de factors que generen solituds. El problema és que la solitud és un tabú que sempre va amb un prejudici. I el judici de valor és el següent: «doncs si no té família i amics i se sent sol, alguna cosa haurà fet».

Una possibilitat de la vellesa és la participació en associacions, moviments socials o polítics. Les nostres persones grans són activistes o més aviat vividores?

Està havent-hi una transició. Els baby boomers espanyols estan ara envellint i, apart de ser un bloc de població enorme, sí que són una generació molt activista i compromesa. Més del 70% del voluntariat són persones grans. Aquestes generacions estan participant en la vida social i política, estan obrint marcs i espais de treball de persones grans, com els Consells de Gent Gran o les Ciutats i pobles amigables amb la gent gran.

Quin és el repte? Treballar problemàtiques que siguin les pròpies de la gent gran, d’allò que els està succeint en termes d’apoderament. Molt pocs miren de veritat el que els passa a ells. No hi ha un debat polític per parlar de solituds, de cures, de posar límits als néts o de sexualitat.

A nivell d’habitatge. On viuen les nostres persones grans? Amb els seus fills, com abans? Amb les seves parelles? Soles?

Gairebé totes viuen soles en els seus habitatges. I dic “totes”, perquè envellir a partir dels 70 o 75 anys és femení, té cos de dona, simplement perquè duren més, hi ha més vídues que vidus. I encara no es veu això dels divorciats que encara són només un 7-8% entre la gent gran. Gairebé tots viuen en parella -si encara viuen tots dos- en zones urbanes i, si són rurals, són ja molt grans, 78-80 anys i més.

És a dir, la majoria viu en parella i, a mesura que són més grans, hi ha més dones soles i són vídues.

Si, exacte, i això ha canviat en 30 anys una barbaritat. Abans, el perfil era “visc amb els meus fills o filles” i ara, tots viuen sols. Per això, gairebé totes les polítiques públiques s’estan centrant en això, en treballar el tema d’envellir a l’habitatge i aquesta mena de qüestions.

Reprenent malalties i qualitat de vida, i considerant l’aparició de la soledat, hi ha la necessitat de cures. Una paraula que ha sortit a l’arena política en els últims anys amb prou força. Quin tipus de cures necessiten les persones grans?

Tothom necessita les mateixes atencions, però amb diferent intensitat al llarg de la vida. El problema és que, gairebé sempre, reduïm les cures a dues categories: puntuals i intensives. Per exemple: tinc un refredat, porta’m una sopa (puntual) o tinc una malaltia crònica (intensiu). En el nostre llibre Arquitecturas del cuidado hem proposat una escala de cures específica que ens ajuda a sortir de la consideració que de vegades es dóna de «cures és tot», perquè això és immens.

Així que parlem, en primer lloc, de copresència, que significa estar envoltat de gent. Això seria un primer espai de cures que ens mostra com, per exemple, les zones rurals tenen una mica de trampa. Et sents genial enmig de la natura, però d’altra banda et falta el murmuri social. Busquem la copresència (posar la ràdio a casa, o baixar a un bar sola a prendre alguna cosa) constantment perquè som animals socials.

Després hi hauria el reconeixement social, que pot ser estar a la cua d’un supermercat i parlar amb la caixera, és a dir, sentir que algú t’escolta. És com quan vas a el metge sense cap malaltia, però hi vas a parlar. També s’observa en les assemblees, això es va veure en el 15-M, que la gent hi anava també perquè necessitava ser escoltada. En resum, necessitem espais on ens sentim escoltats i reconeguts.

Després hi ha un tercer nivell de les cures que és més complicat, que és el de l’organització social de la vida. Hi ha una part de les cures que és: organitzo tot el que hi ha al meu voltant perquè se sostingui. L’agenda amb potes, que té totes les extraescolars de la gent, tots els aniversaris, que sap que ha d’arribar a final de mes i ha de comprar les sabates a noséqui. El problema d’aquests rols és que es porten en la intimitat, es resolen de manera molt feminitzada. No es noten, gairebé mai surten a l’espai públic, solen ser només un run-run que succeeix al cap de les dones.

Des de l’any 2006 hi ha una llei de dependència que intenta ajudar persones que no poden manegar-se soles i necessiten ajuda, qüestió molt més habitual entre la gent gran. Quin impacte ha tingut aquesta institucionalització de les cures?

Hi ha una qüestió fonamental sobre aquest tema i és que la cura no la pots homogeneïtzar. Tothom no serà cuidat de la mateixa manera, perquè la vida és diversa. Llavors, has de donar opcions. Hi haurà famílies o persones que vulguin que la cura sigui en l’entorn familiar, d’altres que s’estimin més un professional… hi ha molts matisos. Has de generar una llei prou plàstica com perquè les persones puguin aportar i decidir.

Què passa amb la llei de dependència? Que és un parany. L’estat et fa un xec en funció del grau de dependència i, a partir d’aquí, tu decideixes què vols. O te’l quedes tu i tu cuides o contractes algú que en tingui cura.

Però aquí estàs ficant moltes coses sota la catifa, no? Treball encobert, drets laborals…

És un pochocho per dues raons. En primer lloc, perquè arriba just amb la crisi econòmica de 2007. Què fa la gent? L’àvia es queda a casa i aquests diners, per a la família, perquè han de menjar tres vegades al dia. Així sumen la pensió de l’àvia i la dependència: ja arribem a tenir una mica de diners. Els criticaràs per tenir una estratègia econòmica per arribar a final de mes? Doncs no.

Allò va ser un «campi qui pugui».

És clar, però la llei no va ser creada per això, sinó per dignificar la situació de persones que no volien portar els seus familiars a residències i, a canvi, rebien una renda. Què va passar? Que va acabar perpetuant els treballs invisibilitzats, primer de les famílies i després, perpetuant unes condicions de vida pèssimes per a gent gran que, sovint, són a casa davant de la tele. Un drama, perquè aquesta persona no té estímuls ni li dóna un significat a la seva vida.

D’altra banda, hi va haver una externalització al mercat. I, què passa aquí? Que hi ha un altre pochocho. El salari base més baix de les cuidadores és d’uns 990 euros mensuals, però cada autonomia té les seves particularitats. Per exemple, a Guipúscoa i Biscaia, amb convenis propis, els salaris base estan en 1.500 € en residència. Què passa? Els serveis van ser pensats per a 10 o 15 anys de dependències i ara la gent viu molt més i en una situació molt dura de cures quan són residenciats. Aquest servei no estava fet per a vint anys, igual que la jubilació no estava feta per a quaranta anys.

Quan dius «aquest servei» et refereixes a la llei de dependència o als serveis geriàtrics?

Tot. El sistema d’atenció a la gent gran no estava pensat per ser així. I després cal pensar que, des dels 70, els serveis públics de l’estat del benestar no han canviat substancialment. S’ha reduït la plantilla, però no s’han tocat gens ni mica els mecanismes. Hi ha una àmplia burocratització dels serveis, així que, si vols fer un canvi de model, un canvi de filosofia, estàs venuda. A més de dinàmiques com el malbaratament (la llum, les màscares, els medicaments…) no hi ha un control exhaustiu o possibilitat de fer fora algú del servei públic. Què fas amb la gent que maltracta, que té actituds edatistes? Perquè existeix, hi ha maltractaments a les residències geriàtriques públiques o en l’assistència domiciliària. Hi ha moltes situacions en les que el model laboral no és l’adequat.

Hi ha dos problemes, no? La qüestió de l’estatus laboral de les persones que treballen a l’administració pública i la vulnerabilitat de la gent gran.

Estem en un lloc (residència geriàtrica) que necessita un nivell d’especialització i compromís molt alt i un model d’atenció centrada en la persona que suposa una avaluació contínua de les treballadores, amb uns nivells d’exigència considerables. Això, davant d’una persona funcionària, sovint inamobible i que li has de suggerir si li ve de gust fer-ho d’una altra manera, què fas? Estàs venuda. No hi ha mecanismes eficients de control de qualitat, res.

Quina és la solució que han implementat alguns ajuntaments? Concessions. Què passa? Que ara ens trobem davant del lucre i amb nous problemes al damunt de la taula. Alguns diuen: la solució són les empreses cooperatives. Ja, però caldrà fer concursos i la cooperativa pot ser que no el guanyi. I també hi ha el debat de si caldrà fer-ho públic, però ¿en quines condicions? És un tema complex.

Llavors, què fem davant les dificultats de conciliar treball i cures familiars, donades les deficiències en la provisió de cures a la gent gran per part de l’estat i el mercat?

Comencem pel final del trajecte, que són les residències geriàtriques. Per a mi, la clau és intentar que arribi el mínim de gent possible. Per això, cal generar uns models de vida que tinguin sentit i autocura. És a dir, tornar a les relacions amb significat, per això és important que els veïnats tinguin significat. És important que apostem pels barris i pobles que ens envolten i que apostem per donar-los vida.

… perquè això genera espais de cures que fan que l’embut sigui més estret per a arribar, a la fi, a les residències.

Justa la fusta. I després, cal començar a parlar de l’envelliment. Tothom ha de pensar que som subjectes que envelleixen i hem de pensar en els nostres plans de vida. Què volem fer? On volem envellir? Quin és el meu pla de viabilitat econòmica? Com li donem significat? Qui volem que ens netegi el cul quan siguem grans? Cal tenir els deures fets.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

(*) Graduada en Sociologia a la Universitat del País Basc i Màster en Estudis Feministes i de Gènere, centra la seva activitat en l’economia feminista, la sostenibilitat de la vida i l’urbanisme feminista des d’una mirada interdisciplinar (arquitectura, urbanisme i sociologia). És coautora del llibre, “Arquitecturas del cuidado. Hacia un Envejecimiento activista” que tracta sobre el futur de la vellesa i planteja un model d’habitatge entre altres pràctiques per empoderar-se.

https://opcions.org/entrevistes/cal-generar-uns-models-de-vida-que-tinguin-sentit-i-autocura/  

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario