PÀGINES MONOGRÀFIQUES

27/9/21

Els drets de les persones temporeres i els estralls de l'agricultura intensiva

LA FRUITA DEL DEMÀ

Consumir fruita amb justícia social és possible

Concurs de relats i edició d'un llibre per defensar els drets de les persones temporeres i d'una pagesia amb justícia social. – Plataforma fruita amb justícia social

Hem preparat un text per explicar-vos una experiència en positiu, d’agricultura i de sobirania alimentària.

Tot sovint ens pregunten com es pot consumir fruita amb justícia social que respecti els drets de les treballadores i treballadors temporers, garanteixi preus justos per la pagesia i sigui sostenible amb el territori.

I la resposta no és fàcil. L’agricultura intensiva i el capitalisme salvatge provoquen que cada cop més estigui desapareixent la pagesia de proximitat i la diversitat agrícola i es substitueixi per grans explotacions agràries al servei d’un model agrícola neoliberal depredador.

En un context tan poc optimista, plantejar les alternatives existents en el marc de la sobirania alimentària, el comerç just i el consum crític no és gens fàcil. Per això, amb motiu de l’edició del llibre “La Fruita del Demà” amb la XEP Xarxa Ecològica de Ponent ens vam proposar unir esforços i posar el nostre granet de sorra per demostrar que la fruita amb justícia social no només és possible, sinó que és necessària.

La melmelada artesana de pomes ecològiques que podeu trobar a les recompenses d’aquest verkami és el resultat de la cooperació entre la XEP (Xarxa Ecològica de Ponent) i la Plataforma de Fruita amb Justícia Social i vol ser una eina per impulsar projectes de sobirania alimentària i transformació social.

La melmelada amb Poma Gala Supreme Eco ha estat possible gràcies a la col·laboració de: Restaurant El Dien, Cal Trementinaire, FruitRed i Cooperativa El Poblet.

Ajuda’ns a fer realitat “La Fruita del Demà” i et podràs llepar els dits amb aquesta deliciosa melmelada. I per cert, esperem els vostres relats, consulteu les bases del concurs i a fer volar la imaginació.

Verkami http://vkm.is/lafruitadeldema

https://soberaniaysalud.com/octubre-2021-2/   

************************************************************************************

LA PLATAFORMA "FRUITA AMB JUSTÍCIA SOCIAL" i "POL·LEN EDICIONS" 

La plataforma Fruita amb Justícia Social i l’editorial cooperativa Pol·len Edicions  hem impulsat una campanya de micromecenatge per finançar un llibre molt especial fruit del concurs literari La Fruita del Demà, un certamen que té com a objectiu visibilitzar les condicions laborals precàries i la vulneració de drets fonamentals de les treballadores i treballadors temporers, així com les conseqüències de l’agricultura intensiva per a la pagesia i el territori.

El llibre inclourà 10 relats distòpics i utòpics sobre la campanya fructícola: els drets de les persones temporeres, els estralls econòmics i ecològics de l'agricultura intensiva per a la pagesia i el territori, la sobirania alimentària i el consum conscient i local. El jurat del concurs, format per persones de les entitats convocants i del món literari, acadèmic i periodístic, seleccionaran els deu millors, entre els quals s'hi compten els tres guanyadors. Es tracta de la segona edició d'un concurs que va tenir lloc l'any 2020 amb el títol El porc del demà, centrat en la indústria càrnia.

En l'edició d'enguany, s’introdueix una novetat al llibre: tres artistes il·lustraran els tres relats guanyadors i donaran una nova vida gràfica a les històries presentades. Les il·lustracions seran de Berni PuigEixa i Joan Manel. La de la coberta del llibre va a càrrec de Lluís Muntada, activista i il·lustrador d'Osona.

El certamen és una eina cultural que pretén, d’una forma creativa, posar sobre la taula els dèficits laborals, socials, econòmics i ecològics d’un sistema intensiu i extractivista que no es pot sostenir més. Al mateix temps, el concurs vol proposar alternatives a un model agroalimentari que no seria possible sense l’explotació de la baula més feble de l’engranatge, una mà d’obra majoritàriament immigrant criminalitzada per la Llei d’estrangeria, la política de fronteres i el racisme estructural.

Del 15 de setembre al 15 de desembre de 2021 podeu presentar relats distòpics i utòpics al correu electrònic fruitadeldema@protonmail.com.

Ja podeu consultar les bases del concurs (pdf).

Les condicions laborals a la campanya de la fruita

Catalunya és la major productora de fruita dolça de l’Estat espanyolLes terres de Lleida produeixen més del 85% del total català, i el 91% aproximadament en préssec i nectarina.

El 65% de la fruita fresca de Catalunya s’exporta. De Ponent surten anualment més de 350.000 tones cap a altres països d’Europa, la Xina o l’Aràbia Saudí, entre altres, més de la meitat de la seva producció. Per collir-les, embalar-les i emmagatzemar-les es necessiten, només a Ponent, més de 30.000 treballadores temporals anuals. Al camp, majoritàriament són homes, mentre que a les centrals fructícoles, són dones. Sense vot la majoria que, amb papers o sense, són la mà d’obra essencial perquè funcioni aquest engranatge.

Mentrestant, terra, l’aigua, les explotacions familiars són engolides per un model neoliberal que contamina, que destrueix la biodiversitat, que desmantella la sobirania alimentària del nostre territori i la capacitat negociadora de la pagesia en el preu dels seus productes. En definitiva es tracta de produir més, amb menys costos, per guanyar més els de sempre.

Bona part dels contractadors compleixen el conveni agrari (salaris, allotjament..). Però també n’hi ha que no ho fan, sobretot les ETT, i això comporta greus vulneracions de drets laborals i humans, l’estafa a les arques de la Seguretat Social, el greuge per a la pagesia que fa bé la seva feina i per a uns treballadors que no poden gaudir dels mateixos drets que la resta, i que són abocats a una vulnerabilitat perpètua.

La pandèmia al camp

L’estiu de 2020, la pandèmia de la Covid-19, amb una incidència més alta en els treballadors de l’agroindústria per les dures condicions en què treballen i viuen; va fer sortir a la llum una situació que es repeteix des de fa trenta anys a Ponent, el de centenars de persones dormint al carrer o en espais insalubres.

Les administracions no posen el focus a resoldre la situació d’aquestes persones, sinó que abonen amb diner públic un model que les ha convertides en mercaderies i que omple les butxaques de les grans empreses. És més, envia els cossos policials per atemorir-les i criminalitzar-les, per fer-les fora quan ja no són útils, un fet que alimenta els discursos d’odi, de racisme i aporofòbia en la societat.

Amb la pandèmia els mitjans catalans, estatals i internacionals, van descobrir ‘la magnitud de la tragèdia’ mentre les administracions i la patronal eren incapaces de donar solucions. Els costos de les empreses i del govern es cobrien amb solidaritat i voluntariat. Van ser molt pocs però -sempre són pocs-, els periodistes que van fugir del sensacionalisme i dels estereotips i van explicar les veritables causes i els culpables del ‘perquè de tot plegat’.

Sembla clar que no podem omplir més els nostres cistells amb fruita sense justícia social. 

No volem més fruita podrida!

Del porc a la fruita, un segon concurs de relats

La Fruita del Demà és la segona edició del certamen literari que impulsa Pol·len Edicions amb entitats compromeses amb la transformació social. La primera, va estar dedicada a la catàstrofe de la indústria porcina i va anar de la mà de Càrnies en Lluita, el Grup de Defensa del TerJustícia AlimentàriaSetembre i Pol·len Edicions (vegeu el projecte El porc del demà).

Com serà el llibre

El llibre tindrà una mida de butxaca i serà en blanc i negre. Seguirà els criteris de l'ecoedició. Això vol dir que en el procés d'elaboració del llibre s’hi aplicaran mesures per reduir l'impacte ambiental en tot el procés, des del disseny a la distribució. Per exemple, promovem l’ús del paper 100% reciclat i FSC, com a mesura per evitar la desforestació; un format que aprofita al màxim el paper, l’ús de tintes d’origen vegetal i la impressió en una impremta local que aplica criteris de respecte al medi ambient. El llibre també inclou el Segell Llibre Local.

Sobre les recompenses

Aquest micromecenatge té dos objectius: l’un, difondre el concurs que comença ara i, dos, pre-finançar el llibre que sortirà amb els millors relats. Per això, les recompenses no estaran llestes fins el març-abril de 2022. Sovint, el tema la situació de les temporeres i les vulneracions de drets apareix només durant la campanya de la collita, en un període curt de temps i amb una mirada estigmatitzadora. Volem, però, que aquesta realitat estigui a l’agenda política i social tot l’any, i també en clau positiva.

Les recompenses que s’ofereixen són: el llibre La fruita del demà, el llibre El porc del demà, una làmina amb una il·lustració d'artistes catalans sobre els tres relats guanyadors (es podrà escollir entre les tres obres un cop s’hagin realitzat) i una deliciosa melmelada amb Poma Gala Sumpreme Eco realitzada expressament per a la campanya.

A que destinarem les vostres aportacions?

​​Els diners recaptats es destinaran a cobrir la impressió de l’edició, les il·lustracions, així com les despeses de les recompenses i dels enviaments.

Calendari previst

Període de lliurament de relats al concurs de relats: del 15 de setembre al 15 de desembre. Trobada del jurat i inici d’edició del llibre: gener 2022. Veredicte i presentació del llibre: abril 2022.

El llibre arribarà a les vostres cases i llibreries a l’abril de 2022.

Qui som?

Plataforma Fruita amb Justícia Social és una campanya per exigir fruita amb un segell de qualitat que garanteixi els drets laborals i socials dels temporers. Sorgida al 2015 arran d’un desallotjament d’un campament de temporers a Lleida ciutat, aplega membres de moviments socials i sindicals per denunciar l’explotació que pateixen aquests treballadors i reclamar als responsables que compleixin les seves obligacions.

Pol·len Edicions SCCL és una editorial independent i cooperativa especialitzada en l’ecoedició de llibres de pensament crític. Amb els llibres contribuïm a la pol·linització social, és a dir, a la difusió d’idees crítiques, la generació de debat i l’extensió del coneixement. Som tres sòcies, tres abelles que ens agrada acostar les lectores i les creadores. Tenim una línia de llibres d’ecologia, agroecologia i sobirania alimentària, tant d’assaig com de narrativa. Un dels darrers que hem publicat és Cuentos del progreso, de Gustavo Duch. Al 2020 vam coeditar El porc del demà.

Col·laboracions

Aquesta iniciativa és possible gràcies a un reguitzell de persones i col·lectius. En llistem els més destacats que col·laboren amb les co-impulsores de la iniciativa.

Coordinadora d’ONGDs i altres Moviments Solidaris de Lleida Xarxa Ecològica de Ponent  * Ateneu Cooperatiu La Baula * Konvent * Mertxe París de la Llibreria Genet Blau * Jordi Suïls * Marta Grau * Pascaline Linda Ngameni Nebouet * David Marín * Berni Puig * Eixa * Joan Manel

+ Informació

Web: Pol·len edicions
Twitter: @pol_lenedicions
Facebook: Pollenedicions.editorial
Instagram: pollen_edicions

Web: Plataforma Fruita amb Justícia Social
Twitter: @destriem_ponent
Facebook: ​​@apdestriem
Instagram: @fruitaambjusticia

Vist a https://www.verkami.com/projects/31044-la-fruita-del-dema-concurs-de-relats-i-edicio-dun-llibre-per-defensar-els-drets-de-les-persones-temporeres-i-la-pagesia-que-promou-la-justicia-social?utm_medium=email&utm_source=transactional&utm_campaign=info%40verkami.com 

No hay comentarios:

Publicar un comentario